Жалваме се на ЕК за проблемите на превозвачите ни с Турция 15.05 | 16:46

България отговаряла реципрочно на ограниченията

От Христина Рафаилова

Страната ни ще се пробва да реши проблема на родните превозвачи с турските митници с помощта на Европейската комисия.

Това става ясно от думите на шефа на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков пред агенция "Фокус".

Той обясни, че още миналата седмица е проведена среща с митниците в съседната ни държава. На нея от българска страна е поискано Истанбул да спре прилагането на спорни разпоредби, докато двете страни не постигнат съгласие.

Божков поясни, че българският транспортен министър Кристиан Кръстев е поискал среща с ресорния зам.-министър на съседната ни страна. Също така за проблемите е бил информиран и шефът на автомобилната администрация на държавата.

Той беше категоричен, че отговорните власти у нас са предприели всички възможни мерки за решване на казуса.

Родните превозвачи блокираха движението на граничния пункт Капитан Андреево заради изискванията на турските митници към българските шофьори и излишното им забавяне.

Шефът на автомобилната администрация заяви, че България ще потърси сътрудничеството на ЕК, тъй като Турция е със статут на кандидат-член на ЕС.

"Пример за това е и постигнатото разбирателство от миналата седмица, което е очевидно, че не се спазва от турска страна. "Автомобилна администрация" предприема реципрочни мерки спрямо товарния чуждестранен трафик през България, по-специално върху турски автомобили", заяви той. Те били в сила от два дни. "Следим само за безспорни нарушения, извършени от чуждестранни, в това число и турски превозвачи. Ние не сме привърженици на правилото "око за око, зъб за зъб", уточни той.

Водещи

Най-четени