Жените се научиха да отварят тежките врати 03.04 | 13:22

Заплатите на жените у нас са 25-30% по-ниски от тези на мъжете

От Ралица Стоянова

"Този кабинет не е правен за жени”, казвам често на гостите си. Вратата е тежка, но се научих да я отварям”. С тази метафора столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни какво е да си жена, която заема висок и отговорен пост у нас, по време на форум "Жените, нежната сила на бизнеса”. 

Според Фандъкова в България възможностите за реализация на жените са достатъчни, но нежният пол трябва да полага повече усилия от мъжете. Дамите трябва да се доказват ежедневно, от сутрин до вечер.

В основата на доброто лидерство е толерантността и умението да се балансира, каза Фандъкова. Тя изтъкна, че да бъдеш добър водач означава да спечелиш доверието на хората, а това се случва с резултати.

Столичният кмет обясни, че в нейния екип броят на мъжете и жените е равен.

"Да бъдеш добър лидер означава да караш хем бързо, хем внимателно. За мъжете е важно да стигнат от точка А до точка Б, докато жените се съобразяват с релефа”, каза бившият министър по усвояването на европари Томислав Дончев.

Той беше категоричен, че женският начин на управление, който включва чувствителност и адаптивност, безспорно работи. Дончев дори се пошегува, че след 10-20 години на мъжете ще им се налага да се събират на такива форуми и да обсъждат бъдещето на мъжете мениджъри.

Ексминистърът обясни, че в системата по управлението на европарите от седем ръководителя на управителни органи само един е мъж, а тази система безспорно работи добре.  

"Никоя страна не е толкова богата, че да си позволи да не ползва половината от населението си в икономиката”, заяви посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън.

Според него един от начините да се насърчи участието на жените в професионалния живот и тяхното израстване е гъвкавото работно време.

Заплатите на жените у нас са 25-30% по-ниски от тези на мъжете. Тези обезпокоителни данни представи Марчела Абрашева, регионален директор на TNS за Югоизточна Европа.

Според нея това се дължи на по-малката нагласа сред жените да преговарят за възнаграждението си.

26% от жените и 20% от мъжете в България са завършили висше образование. В средния мениджмънт жените гонят мъжете - 45% към 55%. Във висшия мениджмънт обаче нещата се променят - 36% от жените са директори, управители или президенти на компании.

Останалите 64% от шефските места са заети от мъже. Някъде по пътя на кариерното израстване жените "изпадат”.

Една от причините за това е майчинството. За да избегнем това отпадане на жените, е необходимо мъжете да се включат по-активно в отглеждането на децата и домакинската работа.

Според Саша Безуханова, директор за публичния сектор в HP, мъжете могат да се справят достатъчно добре с домакинската работа и децата. Нужно е просто "мъжете да си позволят да го помислят, а жените да си позволят да го поискат”, каза Безуханова.

Според икономиста от Industry Watch Лъчезар Богданов по-дългото майчинство и по-високите помощи не са в услуга на жените. Те означават по-малко заети жени на по-ниски позиции.

България е 52-ра от 135 страни по равенство между половете, сочат данните на Световния икономически форум. 25-ти сме в Европа и Централна Азия. Страната ни изпреварва някои развити европейски страни по този показател.

Въпреки това все още има стереотипи относно ролята на жените и мъжете в обществото, които трябва да преодолеем.

Водещи

Най-четени