Животновъди пак обвиниха мандрите в договорка за цената на млякото 05.05 | 13:06

Асоциацията на овцевъдите ще сезира КЗК за картел и и готви протести след Гергьовден

От iNews.bg

Националната асоциация на овцевъдите обвини млекопреработвателите в картелно споразумение за умишлено поддържане на ниски изкупни цени на овчето млякото. Овцевъдите ще сезират Комисията за защита на коркуренцията, за да разследва за наличие на непазарни договорки. Това заяви по БНР председателят на браншовата организация Бисер Чилингиров.

Той предупреди, че асоциацията обмисля масови протести след Гергьовден, ако държавата не вземе мерки срещу нерегламентираните договорки на мандрите, изкупуващи суровината им.

"Овчето мляко е бялото злато. Овчите продукти са търсени по целия свят. За сметка на това, ние имаме най-евтиното в света овче мляко. Средните изкупни цени са от 90 ст. за литър до 1.35-1.40 лв. за литър", каза Чилингиров. И посочи, че цената на овчето мляко е пазарна и еднаква в почти цяла Европа – по 1 евро се изкупува суровината в Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, Испания и др. Според асоциацията твърденията на млекопреработвателите за залежали продукти от овче мляко в складовете изобщо не отговаряла на истината. "Овчите продукти се търсят в цяла Европа, включително нашите млека отиват в Америка, в Австралия. Овчето е 27 лв. за кг.", изтъкна Чилингиров.

Пенка Драгиева, която е собственик на 430 овце очаква 2841 лв. за предаденото от нея мляко. Вместо пари обаче тя е получила 210 кг кашкавал, който раздава на познати.

"Млякото ми е предадено от 1 до 15 май 2014 г., а кашкавалът ми е даден на 20 февруари 2015 г. Само кашкавал ми дадоха, пари не са. Поне 10–15 пъти се обаждах. Два пъти съм ходила до Карлово без да ме пуснат. Нямам какво да правя с кашкавала, нямам лиценз, че да го продавам, да го предложа на някой магазин. Имаме договор, но договорът е в тях, на мен договор не са ми дали", оплака се Драгиева.

Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите пък отхвърли всякаква възможност за картелно споразумение. Той смята, че сривът в изкупните цени на овчето мляко е заради цялостния срив на млечния пазар в Европа. Търсенето на овчи и кози млека и сирена е по-малко, отколкото на продуктите от краве мляко, уточни той.

"Овците и кози млека представляват не повече от 15% от общото количество мляко, което се изкупува в България. Пазарът у нас пък просто е почти нулев. Голяма част от продукцията отива за износ. В Румъния цената в момента е 1 към 1 като българската. Това мога да го защитя с документи пред всеки", отсече Присадашки.

Според него големият проблем с продуктите от козе мляко е, че трябва да стоят в складове с месеци. Причината е, че козите дават мляко само 5 месеца, а фирмите трябва да го продават целогодишно, за да не загубят пазарното си присъствие.

Присадашки изключва възможността от картелно споразумение и призова КЗК да разследва за такова Румъния, Полша, Германия и Италия. Той смята за несериозна версията за картелно споразумение в цяла Европа за цените на млякото и млечните продукти. "Сериозните млекопреработвателни предприятия обявяват изкупните си цени месец за месец", каза той и допълни, че в последно време даже имало голяма динамика в пазарните цени.

Говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов посъветва Асоциацията на овцевъдите да подаде официална жалба в Комисията. Той припомни, че Асоциацията на млекопреработвателните вече е наказвана от КЗК за картелни практики до 2007 г.

"Проблемът при случаите с храни е, че фирмите, които оперират на този пазар, постепенно нагласиха поведението си спрямо нашите действия и подобни договорки започнаха да се случват конспиративно и в ситуации на тайнственост. Много трудно се доказват", коментира говорителят на КЗК. И препоръча, ако Чилингиров действително има данни за подобна среща, нека ги подаде официално пред антимонополната комисия, за да може тя да подхване случая.

Гаврилов припомни, че КЗК вече е предлагала да се въведе наказателна отговорност за шефовете на фирми, сключващи такива споразумения. В момента глобите се плащат от касата на съответната фирма, но шефът не носи лична отговорност. Разследванията за картелни споразумения отнемат месеци и често биват обжалвани в съда, допълни той.

 

Най-четени