Животновъдите кандидатстват за субсидии по къси вериги за доставка на храни 19.05 | 12:38

До 2020 г. фермерите ще получат по схемата 6 млн. лв.

От iNews.bg

Държавен фонд "Земеделие" обяви прием на документи по схемата "Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от селскостопански животни”. 6 млн. лв. е общата сума на помощта, която стопаните ще усвоят до 31 декември 2020 г., за да осъществят къси вериги на доставки на хранителни стоки, като избягнат търговските посредници.

Това съобщиха от пресцентъра на разплащателната агенция в селското стопанство, като уточниха, че държавната помощ ще се прилага до 31 декември 2020 г., а заявления за кандидатстване ще се приемат до един месец преди изтичане на срока за прилагане на схемата.

Животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане за изграждане на собствени магазини за търговия на дребно, където да си продават стоката. Могат да усвоят средства за купуване на основно търговско оборудване, мобилни хладилни витрини, а също и млекомати, които да се инсталират в градовете. Средства се отпускат и за директни доставки на сурово мляко, технологично непреработен пчелен мед, яйца от кокошки, малки количества месо от селскостопански птици и зайци и за обработени или преработени храни от селскостопански животни.

Документите за подпомагане се подават в областните дирекции на ДФ "Земеделие” по място на изпълнение на инвестицията. Срокът за разглеждане на заявленията и оценка на кандидатите е 30 дни, след което одобрените бенефициенти ще сключват договор с фонда.

Средствата ще се предоставят под формата на капиталова субсидия за покриване на разходите за инвестицията. Максималният размер на финансовата помощ достига до 50% от приемливите разходи за инвестицията.

Инвестициите по схемата за директни доставки се осъществяват със собствени средства или с кредит, предоставен от фонд "Земеделие". Срокът за изпълнението им е 9 месеца от датата на сключването на договора, ако не включват строително-монтажни дейности, или 18 месеца - когато в инвестицията се включват стоително-монтажни работи.

Фондът ще изплаща парите на стопаните, след като са изпълнили дейностите по инвестицията и са подали заявка за плащане, придружена с необходимите разходооправдателни документи.

Когато първоначалната инвестиция е реализирана със собствени средства, финансовата помощ ще се превежда по банкова сметка на бенефициента.

Ако обаче инвестицията е реализирана чрез кредит от фонда, със субсидията ще бъде намален неиздължения остатък по заема на фермера.

В случай че земеделските стопани предпочетат да финансират проектите за директни доставки с кредит, отпуснат пряко от фонд "Земеделие" или чрез рефинансиране през търговска банка, те ще разполагат с 48 месеца за погасяването му. Кредитите се отпускат при годишна лихва от 5 % при пряко кредитиране от Фонд "Земеделие” и 7% при рефинансиране чрез банка.

Обезпечаването на кредитите при пряко кредитиране от фонда може да се осъществи чрез залог върху вещи, държавни ценни книжа и др., а при рефинансиране - през търговска банка, с активи, приемливи по вид и стойност от обслужващата банка.

Максималният размер на кредитите е до 100% от приемливите разходи според вида на директните доставки.

Така, ако разходът за реализиране на инвестиция примерно е в размер на 1000 лв., по схемата за директни доставки се финансират 50%, или 500 лв., а кредитът покрива до 100% от тези 500 лв., необходими за реализиране на инвестицията.

Повече информация за схемата за директни доставки и за начините за кредитиране на инвестиции по нея може да се намери на www.dfz.bg, раздел "Държавни помощи”/"Директни доставки на храни от селскостопански животни”.

Междувременно по решение на УС на фонд "Земеделие" животновъдите ще получат и допълнителна помощ от 100 352 лв., стана ясно още. Срокът за подаване на документите за подпомагане е от 18 до 29 май 2015 г. Помощта ще бъде изплатена до 5 юни 2015 г.

24 600 лв. от тази сума ще бъдат разпределени по схемата de minimis за фермерите от района на Хасково, Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Смолян, чиито животни и пчелни кошери пострадаха в следствие на ежките снеговалежи през март 2015 г., както и за стопаните от Сливен, понесли щети в следствие от мълния през 2014 г.

На пострадалите стопани от областите Кърджали и Смолян към момента са изплатени 817 558 лв. Допълнителните средства са за фермери, които са включени в регистър на министерството на земеделието и храните за издадени констативни протоколи и не са били подпомогнати при първоначалния прием на заявления.

 

Останалите 75 752 лв. От общата сума са допълнителен ресурс към "Държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери в резултат на природни бедствия” за 2014 г., уточняват от фонд "Земеделие".

Водещи

Най-четени