Животът на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" може да се увеличи с 20 години 09.06 | 18:17

Около 300 млн. евро ще са нужни за модернизацията на единия от тях

От Мина Стойчева

Заместник-генералният директор по външноикономическите дейности към компанията "Росенергоатом" Станислав Антипов коментира, че страната ни трудно би успяла да се вмести в сроковете за удължаване на работата на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". По неговите думи единствено помощта от руска страна с познания и опит може да предотврати опасността тяхната модернизация да не бъде извършена. Специалистът потвърди, че съвсем реалистична перспектива е животът на двата блока да бъде продължен с 20 години, а теоритично дори и с около 30 години

На откриването на международния форум "Атомекспо" в Москва той обясни, че според изчисленията близо 300 млн. евро ще бъдат необходими за продължаването на живота на един от блоковете. Заедно с това Антипов подчерта, че около 10% от тези пари ще бъдат необходими за инженерни дейности, предаде 3е-news. Експертът допълни, че необходимата сума от 300 млн. евро е изчислена на база опита, който фирмата има и среднопретеглената стойност на подобна дейност на международния пазар. Той каза още, че руските компании ще могат да се обвържат с цена едва след като бъдат поканени за участие в търга за продължаването на експлоатацията и представят цените си.

"Която и да било чужда компания ще се нуждае от много време, за да проучи реакторите, начините на изграждането им и специфичните оборудвания, вложени в тях. Едва след като придобие тези знания чуждестранният изпълнител ще е в състояние да пристъпи към анализ на показателите, необходими за продължаване на живота на блоковете. Цялата тази работа не е възможно да бъде извършена така, че страната да успее да се вмести в сроковете до 2017-2019 година, които вече са заложени, ако не използва познанието и опита на руската страна", разясни Антипов.

Водещи

Най-четени