Жилищата в София достигнаха най-ниските цени от 5 г. насам 28.08 | 17:44

Увеличение на цените има само в квартали около новоизградената линия на метрото

От Ралица Стоянова

Цените на жилищата в София са паднали под 1000 евро/кв.м във всички райони за пръв път от 5 години насам. Това сочи проучване на консултантската компания Arco Real Estate за развитието на пазара на недвижими имоти от началото на годината.

Най-голям е спадът на цените на жилищата в западните квартали - с 9% и в равнинните покрайнини на север-североизток, където цените са паднали с 19% до 433 евро/кв.м.

Покачване има единствено в отделни квартали около новоизградената линия на метрото.  Общото понижение на цените на имотите за последната една година е 6%.

Издадените разрешителни за строеж на жилища са намалели с 23% спрямо миналата година.

Леко нараства обемът на започнатите нови сгради до 56,000 кв.м, като очакванията на консултантите е тази тенденция да се запази и в близките месеци.

Що се отнася до офисите, свръхпредлагането и липсата на съществено търсене от страна на наемателите в столицата продължава да държи нивата на свободни площи високи, а наемите ниски в сравнение с преди години. Сделките за първокласни офиси се сключват на нива в диапазона от 10-12 евро/кв.м на месец, а второстепенните локации привличат наематели на 3-5 евро/кв.м на месец.

Новозапочнати офисни проекти няма, а издадените разрешения за строеж на такива през тази година са за по-малко от 5 000 кв.м. 

С откриването на двата нови мола - Paradise Center и Bulgaria Mall, до края на годината, отдаваемата площ в търговските центрове в София ще се увеличи с над 50% до 320,000 кв.м. Очакванията са след края на ремонтните дейности в центъра на града да се оживи пазарът и по основните търговски улици.

Водещи

Най-четени