Жилищата поскъпват с до 2% през тази година 10.01 | 19:17

Цената на земеделската земя ще продължи да се вдига

От Десислава Маданска

С до 2% ще се повишат цените на апартаментите в големите градове през тази година. Това прогнозира Орлин Владиков, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти". Раздвижването ще е най-вече за имотните сделки в София, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Благоевград.

Според данните на сдружението след падането на цените четири години подред, за първи път през третото и четвъртото тримесечие на 2013 година е било отчетено повишаване на цените на жилищата в големите градове 0,25 до половин процент спрямо началото на годината.

Брокерите очакват тази тенденция да се запази и през тази година.

Като една от причините за оживлението на пазара Владиков посочи падането на лихвите по ипотечните кредити. Според него тази година вложението в ликвидни жилищни имоти ще продължи да е сигурна инвестиция.

Шефът на сдружението посочи, че прогнозите за сделките на пазара все още са предпазливи, като раздвижване ще има основно при земеделските земи.

Той припомни, че миналата година това е бил единственият сегмент на пазара, отбелязал по-високи нива спрямо 2012 г., информира БТА. Причина за очаквания ръст на този вид сделки е, че в страната има добри условия за развитие на модерно земеделие, за което допринасят и европейските програми. 

Само за миналата година земеделската земя поскъпна с между 10 и 13%, като ръстът ще продължи и през тази. Най-високи са цените в района на Дунавската равнина - Добрич, където има окрупнени масиви от житни култури и комасирани земи. В този район минималните цените надхвърлят  1000 лева за декар.

Друга зона със стабилни цени е Тракийската низина - пловдивското, старозагорското, сливенското, пазарджишкото и ямболското поле, където има сериозни лозови, зеленчукови и плодови насаждения. Там цените се движат в рамките на 450 до 850 лева в зависимост от местоположението, големината на земята, наличието на водоизточник, близостта до път.

Водещи

Най-четени