За дванадесета поредна седмица (15-19 септември) нарастването на цените на храни на едро продължава, което се вижда от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикуван на сайта на регулатора.
От включените в бюлетина храни 22 са поскъпнали, а 10 са поевтинели. Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ) към 19 септември е 2.273 пункта, спрямо 2.260 пункта към 12 септември или седмично повишение с 0.58%, след като през първите две поредни седмици на септември цените нарастваха съответно с 0.47% и 0.45%. Преди това осем поредни седмици цените на храните постоянно повишаваха.
През август храните поскъпнаха с 0,81 процента, през юли нарастването на цените е с 2.02%, през юни храните поевтиняха с 3.02 на сто, през май цените спаднаха с 4.95%, през април поскъпнаха с 0.38 на сто, през март цените на храните на едро нараснаха с 3.23 на сто, през февруари повишението е с 1.37 на сто, през януари увеличението е с 1.16 на сто. От началото на годината за 8 месеца цените на храните са нараснали с 0.89%, а на годишна база ДКСБТ регистрира поскъпване с 9.47 процента.
Седмичната равносметка
От млечните и месните храни и варивата по стоковите борси най-много е нараснала цената на яйцата, а най-много е спаднала на захарта. При плодовете повечето са поевтинели, като най-много е спаднала цената на гроздето, а най-голямо е увеличението на прасковите; при зеленчуците повечето са поскъпнали, като най-много се е повишила цената на зрелия кромид лук, а най-много се е понижила на червения пипер, отбеязват от 3e-news.net.
Разликата на цените по области спада
при 10-те основни храни, които се наблюдават и съпоставят от ДКСБТ в 15 области на страната. Най-голяма е ценовата разлика от 9.40 лева при кашкавала "Витоша" (от 11.90 лв./кг в София до 21.30 лв./кг в Пловдив), следва кравето сирене с разлика от 8.56 лева (от 6.54 лв./кг в Добрич до 15.10 лв./кг в Силистра), 5.30 лева е разликата при каймата смес (от 5.40 лв./кг в Добрич до 10.71 лв./кг в София), при замразеното пиле разликата е 2.64 лева (от 6.30 лв./кг в Плевен и Пловдив до 8.94 лв./кг в Силистра), 2.50 лева е разликата при зрелия фасул (от 3.20 лв./кг във Враца, Русе и Шумен до 5.70 лв./кг във Велико Търново и Силистра), при ориза разликата е 2.15 лева (от 2.60 лв./кг във Враца до 4.75 лв./кг в Ловеч), 1.47 лева е разликата при слънчогледовото олио, 1.27 лева е разликата при брашното тип 500, 0.78 лева е разликата при захарта и 0.11 лева е разликата при яйцата.
При основните месни, млечни храни и варивата
15 продукти са поскъпнали, а 3 са поевтинели, като трендът е от минус 2.04% до плюс 2.70 на сто, което е нормално за сезона за тази група хранителни продукти.
Най-много са поскъпнали яйцата (+2.70% до 0.38 лв./броя), следвани от зрелия фасул (+2.02% до 4.29 лв./кг), прясното мляко над 3% масленост (+2.01% до 2.28 лв./литъра), кравето сирене (+1.99% до 12.07 лв./кг), киселото мляко в кофичка от 400 грама (+1.27% до 1.40 лв./броя), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.25% до 7.28 лв./кг), замразеното пиле (+1.08% до 7.02 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.85% до 3.25 лв./литъра), кашкавала "Витоша" (+0.79% до 17.80 лв./кг), ориза (+0.68% до 3.31 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.67% до 13.09 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+0.56% до 3.12 лв./броя), пилешките кренвирши (+0.41% до 5.45 лв./кг), лещата (+0.23% до 4.35 лв./кг).
Поевтинели са само захарта (-2.04% до 1.80 лв./кг) и брашното тип 500 (-0.84% до 1.47 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база при млечните, месните храни и варивата поскъпналите са значително повече. Най-много се е повишила цената на кашкавала "Витоша" (+0.95 лева), следван от кравето сирене (+0.76 лева), замразеното пиле (+0.60 лева), трайния варено-пушен салам (+0.56 лева), слънчогледовото олио (+0.44 лева). Най-много е спаднала цената на захарта (-0.24 лева), следвана от лещата (-0.06 лева), зрелия фасул (-0.04 лева), ориза (-0.03 лева), прясното мляко с над 3% масленост (-0.01 лева).
При плодовете
включени в бюлетина на ДКСБТ, повечето са поевтинели, а трендът е от минус 2.93% до плюс 3.54 на сто, което е нормално за тази група храни за настоящия сезон.
Най-много е поевтиняло гроздето (-2.93% до 2.90 лв./кг), следвано от ябълките (-2.12% до 2.77 лв./кг), лимоните (-1.68% до 4.40 лв./кг). Поскъпнали са прасковите (+3.14% до 4.02 лв./кг) и дините (+2.56% до 0.70 лв./кг)
При зеленчуците
от включените в бюлетина на ДКСБТ повечето са поскъпнали, като трендът е от минус 3.30% до плюс 11.31 на сто.
Най-много е поскъпнал зрелият кромид лук (+11,31% до 1.23 лв./кг), следван от зелето (+5.15% до 1.02 лв./кг), картофите (+3.98% до 1.11 лв./кг), зеления пипер (+3.28% до 1.97 лв./кг), морковите (+3.09% до 1.25 лв./кг).
Най-много е спаднала цената на червеният пипер (-3.30% до 2.20%), следван от краставиците (-1.60% до 2.37 лв./кг), тиквичките (-0.79% до 1.45 лв./кг), доматите (-0.12% до 2.07 лв./кг).