За ЧНГ „Булгаргаз“ поиска увеличение на природния газ 11.11 | 11:38

Поскъпването няма да се отрази в цената на парното

От Георги Велев

На фона на поевтиняването на петрола в световен мащаб държавната "Булгаргаз" е поискала увеличение на цената на природения газ от Нова година. От компанията предлагат цената на синьото гориво да бъде 615,92 лева за хиляда кубични метра природен газ без ДДС и акциз. Това е увеличение на цената с 12,48 лв. за хиляда кубични метра или 2,07 на сто, обясниха от компанията. Това е предварителната прогноза за цената на горивото, която се прави месец преди да бъде внесена за разглеждане в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Прогнозната цена отчита тенденциите в съотношението на лева спрямо долара, цените на газьола и мазута по международните пазари. Увеличение "Булгаргаз" е поискала и заради некомпенсираните разходи за доставката на природен газ през годината. Самите разходи се компенсират в определени периоди и по преценка на експертите от ДКЕВР.

Окончателното предложение за цената на природения газ ще бъде направено на 11 декември, припомнят от "Булгараз". Практиката е показала, че енергийният регулатор рядко се съобразява с исканията на газовата компания. Подобно увеличение на цената не би трябвало да се отрази и върху цените на топлоенергията, която доставят топлофикациите в страната.

Водещи

Най-четени