За пръв път - брифинг след заседанието на Федералния резерв 27.04 | 14:10

Бернанке ще влезе в историята, коментират медиите в САЩ

От Ивайло Ачев

След няколко часа управителят на Федералния резерв Бен Бернанке ще влезе в историята – той ще е първият ръководител на най-влиятелната финансова институция в САЩ, който ще отговаря на журналистически въпроси след съвещание на директорския панел относно движението на основната лихва.

Събитието се очаква с невероятен интерес, тъй като Бернанке рядко отговаря на интервюта устно и предпочита писмени изявления, пише АФП. Отделно от 97 години насам за пръв път толкова високопоставен служител на Федералния резерв ще говори с журналисти след заседание на директорския панел.

Основните теми, които ще бъдат засегнати, са покачващата се цена на петрола, стимулиращият пакет от мерки на Федералния резерв и бюджетният дефицит на САЩ.

Интересното е, че доста анализатори чакат с нетърпение т.нар. език на тялото, който ще демонстрира Бернанке при някои от въпросите.

Изказват се предположения, че доларът може да поскъпне само заради това, че по отношение на американския износ Бернанке няма да сподели "нещо кой знае колко стресиращо". Но по отношение на петрола всички чакат с нетърпение дали управителят на Федералния резерв ще покаже съпричастност.

Водещи