Забавянето наистина направи цената на „Белене“ 10 млрд. евро 07.06 | 16:58

Китайци и руснаци искат да строят централата, може да се включат и американци, казва Богомил Манчев

От iNews.bg

Забавянето на проекта "Белене" във времето неизменно е увеличавало цената му. Така проектът към момента наистина би струвал 10 млрд. евро, ако изграждането на централата започне днес. Което пък означава, че Втора атомна се е оскъпила с около 20% заради забавянето си. Това стана ясно от думите на председателят на Българския атомен форум "Булатом" Богомил Манчев. "Последният проект мина всичките му проверки, до една. Той утре може да бъде подписан като технически проект за реализация. ОВОС-ът е валиден, оборудването е налично, тоест платено. Това са проблемите, които правителството, което и да е то, трябва да реши, заедно с всичките останали, които няколко кабинета си надробиха сами назад във времето”, заяви той в интервю за БНР. Според Манчев спирането на проекта "Белене" е един от най-големите политически гафове във времето.

По думите му, претенциите, които би имала държавата, ще са от порядъка на 1.5 млрд. евро. "Ако ние изградим тази централа, тя ще струва около 10 милиарда евро с целия период на изграждане, с всички ескалационни индекси, цената на парите и всичко онова, което оскъпява един проект. А сумата от 1.5 млрд. евро е това, което държавата е похарчила до момента", обясни Манчев. И съответно трябва да потърси поне такава сума от бъдещия партньор, който ще поеме изграждането, стана ясно още от думите му. Според него е възможно и държавата да поиска и малко повече от тази сума.

Експертът припомня, че не всичко около проекта приключва с пристигане на цялото оборудване през август или септември т.г. Като уточнява, че част от платените вече компоненти вече са доставени на територията на площадка "Белене".

Манчев предупреди обаче, че НЕК ще продължи да има разходи и след като реакторите и останалото оборудване пристигне окончателно у нас. Причината е, че то ще трябва да бъде съхранявано по специален начин до момента, в който ще се използва или бъде продадено. "Консервирането на реакторите, след като бъдат доставени, е скъпо. Колко ще струва обаче съхранението на им, не е ясно. Тъй като не се знае колко време те ще престоят на площадката", обясни Манчев. Той уточни също, че продажбата би била доста трудна. Особено, ако се разчита това да стане без да има загуби.

Манчев отбеляза, че подкрепя напълно идеята за публично-частното партньорство за реализацията на проекта. "Аз съм привърженик на публичното частно партньорство. Държавата трябва да има участие. Според мен ще се появят двама големи играчи – едните са китайците, другите са руснаците. И ние не знам какво да им кажем. Умишлено не споменавам американците. Искам да ги видя кои са", поясни Манчев. Той допълни, че Китай проявява стратегически интерес към централата и иска да я изгради без държавни гаранции за изкупуването. Така би бил избегнат моделът "Марица Изток", отбеляза председателят на "Булатом", предаде 3e-news.net.

Водещи

Най-четени