Забранете манипулациите на енергийния пазар, призовават евродепутати 12.07 | 17:33

Комисията по енергетика в ЕП одобри проектодиректива за енергийните пазари в ЕС

От iNews.bg

Нови правила, които да защитават от злоупотребите на енергийния пазар, бяха подкрепени от европейските депутати, участващи в комисията по индустрия, проучвания и енергетика към Европейския парламент (ЕП).

Правилата вече са съгласувани със страните от общността и ще бъдат подложени на гласуване в пленарната зала през септември.

Предложената от ЕК проектодиректива за прозрачността и интегритета на енергийния пазар в Европа беше подкрепа с 42 гласа "за", нито един против и трима въздържали се при гласуването в парламентарната комисия.

В края на миналата година ЕК предложи нови регулации, които да гарантират прозрачност на енергийния пазар. На тези пазари се търгува със специфични стоки и деривати, свързани с производството, доставката и транспортирането на енергийни ресурси или електричество в ЕС.

Сред предложенията за регулация, например, е забрана за използването на вътрешна информация при сключване на търговски сделки, както и на манипулации с изкуствено оскъпяване на суровини, на производствен процес или за съхранение.

Всички транзакции на енергийните пазари ще бъдат наблюдавани от Агенция за сътрудничество на енергийните регулатори, а всички национални регулатори ще имат достъп до информацията за подписаните договори.

Водещи

Най-четени