Забраниха износа на дървесина 04.03 | 17:03

Мораториумът ще има срок от три месеца

От Филипа Тодева

Парламентът наложи забрана върху износа на необработена (обла) дървесина през следващите три месеца. Формулировката на текста е любопитна, тъй като вместо износ е записано, че се забранява "изпращане" на необработен дървен материал зад граница.

Целта на тази игра на думи е да се заобиколи директивата на ЕС за свободно движение на стоки и капитал в общността, според която забраната на експорта към Гърция например би било нарушение на европейското законодателство. А именно тя е една от дестинациите за транспортиране на трупи от българските гори.

Друга точка от приетото решение гласи, че парламентът задължава министъра на земеделието и храните на основание чл. 126, ал. 6 от Закона за горите да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал. Това задължение се отнася за страните извън Европейския съюз.

В рамките на тримесечния срок от въвеждането на забраната трябва да бъдат изработени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч, сочи законът. От ГЕРБ и БСП обявиха, че са готови със законодателни промени в тази посока.

Мораториумът ще влезе в сила 7 дни след обнародването му в "Държавен вестник". По време на дебатите независимият депутат Велизар Енчев коментира, че подкрепя налагането на безсрочен, а не на тримесечен мораториум. Складовете за дърва са препълнени и след тези три месеца мораториум ситуацията ще продължи с пълна сила, предупреди той. По думите му тримесечен мораториум е само отлагане на проблема.

Водещи

Най-четени