Заведенията с отчаяни трикове за привличане на пушачите 12.11 | 21:52

Купуват одеала, печки и електронни цигари, защото отливът на клиенти бил много сериозен

От Андриян Георгиев

Повече от 300 хиляди лева инвестиции са направили собствениците на кафенета, ресторанти и барове само в София за последните няколко седмици, за да не загубят клиентелата си.

Равносметката от влизането в сила на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места до момента е близо 100 000 направени проверки и повече от 90 000 проверени обекта. Сред тях, освен кафенета, барове и ресторанти, са проверявани също и хотели, магазини, банки, складове, театри. Близо 400 акта са съставени на собственици и клиенти за почти 50 000 лева.

За последните няколко седмици разходите на заведенията са се увеличили двойно и дори тройно - купуват се газови печки, правят се заграждения и зимни градини. В някои ресторанти, освен външни печки за пушачите, предлагат още одеала и дори безплатни електронни цигари за клиентите, които седнат вътре.

Студените дни са свили оборотите на места с 60-70%. В София съкратените служители са над 200. Допълнителен разход на бранша са загражденията по тротоарите, в които да сядат в зимни условия пушачите, защото заради тях плащат и тротоарно право на летни тарифи.

В същото време здравните служби гледат скептично на законността на обособените по тротоарите помещения - повечето не отговарят на изискването 2 страни да бъдат напълно отворени и затова вече са написани няколко акта на подобни заведения.

"Те си стават едно затворено помещение и даже в затворените помещения има някаква вентилация, а тук няма никаква, защото на найлона няма как да му сложиш - става едно типично затворено помещение, в което димът е ужасен вътре”, казва пред bTV Маша Гаврилова от "България без дим".

Иначе здравните служби получават по 40-50 сигнала за нарушители месечно. Много често обаче на място вече всичко е разчистено. За да се повишат резултатите от проверките в момента се обсъжда идеята да се разреши на полицията, Агенцията по храните и Инспекцията по труда също да глобяват пушачите нарушители.

Водещи

Най-четени