Заведенията у нас излязоха с остра позиция срещу здравното министерство 23.07 | 09:01

Според тях Националният план срещу пандемията се използва като "зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация" срещу коронавируса

От iNews.bg

Заведенията у нас излязоха с остра позиция срещу здравното министерство. Според тях Националният план срещу пандемията се използва като "зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация" срещу коронавируса.

"Държавата иска да прехвърли отговорността за ваксинацията върху бизнеса”. Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на bTV. Според него в другите страни мотивират хората да се имунизират с бонуси, а у нас искат работодателите да принуждават персонала си да се ваксинира, защото кампанията няма успех. Алибегов отбеляза, че в новия план за справяне с коронавируса пише, че ако се затворят отново бизнеси, автоматично влизат в сила социални мерки за подпомагане, а това не е така.

"Ние сме твърдо против този план, защото става дума само за ограничения", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията. По думи му държавата е виновна, че не си е свършила работата и няма да имаме 70% ваксинирани есента, когато се очаква повишение на случаите на коронавирус. "Даваше се трибуна на антиваксъри и хората да наплашени, мислят, че ще ги чипират с ваксините", заяви Алибегов.

Лично той е говорил със своите служители да се ваксинират, но техните доводи са точно такива. По неговите изчисления само 10% от тях са се ваксинирали, а процентът в бранша е около 20%. "Отначало се говореше само за коронавирус, което също не е правилно, а последните 3 месеца нищо не се чува нищо за него и за ваксинация", заяви Алибегов. Браншът не иска Стойчо Кацаров да е здравен министър в следващото правителство, но собствениците на заведения и служителите им няма да излязат на протест заради плана срещу разпространението на коронавирус, а първо трябва да има диалог, каза председателят на Българската асоциация на заведенията.

Водещи

Най-четени