Заводи за олио у нас са застрашени от затваряне 08.09 | 11:40

Това предупреждение отправи в интервю за БНР Георги Койнов – финансов директор на едно от най-големите преработвателни предприятия у нас. В сектора са ангажирани между 10 000 и 20 000 души

От iNews.bg

Съществува риск заводи да спрат, а работници да бъдат освободени, ако положението се запази в настоящия му вид и след 15 септември, когато изтича срокът на забраната за внос на слънчоглед от Украйна.

Това предупреждение отправи в интервю за БНР Георги Койнов – финансов директор на едно от най-големите преработвателни предприятия у нас. В сектора са ангажирани между 10 000 и 20 000 души.

В България бяха изградени огромни производствени мощности за преработка на слънчоглед и от нетен износител се превърнахме във вносител, отбеляза Койнов, като подчерта, че са партньори със земеделските производители, не врагове.

Износът е сведен до минимум. Различното обаче през тази година е, че производителите предприеха политика на задържане на стоката в очакване на по-добри цени, поясни Койнов.

Сегашната ситуация не помага на никого, смята той.

"С откровената подкрепа на държавата в края на март и началото на април започна затрудняването на вноса на слънчоглед от Украйна чрез допълнителни качествени контроли", припомни Георги Койнов в предаването "Преди всички".

"Забраната пречи на преработвателите и е откровен опит за притискане на преработвателите, за изкривяване на пазарната цена в България", каза той.

Има възможност за внос от Румъния и Молдова и това се случва, но браншът има нужда от достъп до всички пазари в региона, за да могат мощностите да работят, стана ясно от думите на Георги Койнов.

Той изтъкна, че в момента земеделците категорично отказват да продават на международната пазарна цена.

"На практика те търсят цена, която няма нищо общо с пазарната, говорят за цени 20-30% над пазарната. Разликата между цената, на която те се надяват, и пазарната, е много голяма", обясни той.

Количества има достатъчно. Българският потребител няма да остане без олио, увери Койнов.

Водещи

Най-четени