Задава ли се нова глобална рецесия 23.06 | 16:30

Няколко индикатора, които трябва да се следят

От iNews

Докато търговската война между САЩ и Китай подкопава доверието в глобалната икономика, големите централни банки отново са готови да извадят "базуките" и да обстрелват финансовия сектор с пари. А между тези две водещи икономически събития се намират инвеститорите, които се чудят задава ли се рецесия или глобалната икономика ще издържи. Но да се предвиди забавяне или забързване на икономиката не е толкова лесно, а индикаторите са много и разнообразни.

Десетилетие след финансовата криза през 2008 г. един от най-точните индикатори за настъпваща рецесия в САЩ е т. нар. инверсия на кривата на доходност на държавните облигации. За Америка този показател се е доказал през годините, но той трудно може да се използва за прогнозиране на глобалните рецесии, пише в свой анализа Reuters. Причината е, че трудно друга държава може да се сравнява със САЩ. Освен това, за разлика от Америка, глобалните рецесии не са толкова чести и историческото сравнение е непълно.

За да си спомним последната световна рецесия преди 2009 г., ще трябва да се върнем в далечната 1991 г. Въпреки това, като се има предвид нарастването на населението и нуждата на по-бедните страни от по-бързи темпове на икономически растеж, е прието, че ако световният брутен вътрешен продукт (БВП) се увеличава реално с под 2%, това може да бъде класифицирано като рецесия.

Засега Международният валутен фонд (МВФ) не очаква такъв сценарий. Институцията предвижда световната икономика да нарасне през 2020 г. с 3.6%. И все пак, главният икономист на МВФ Гита Гопинат изтъква "много рискове за надолу”, особено по отношение на търговските напрежения.

"Ние сме един свят, който е далеч от 4% (растеж), който наблюдавахме през 2017 г., когато САЩ, Европа и Китай нарастваха силно и едновременно", казва Андрю Милиган, ръководител на отдела за глобални стратегии на Aberdeen Standard Investments. "Виждаме, че няколко от тези "бутала" на глобалния двигател започват да засичат", добавя той.

Reuters представя 10 графики, показващи някои най-често използвани рецесионни индикатори.

САЩ води света

Ако най-голямата световна икономика се насочи към рецесия, много вероятно е и други да я последват. А т. нар. инверсия на кривата на доходността, която през последните 50 години предвиждаше много точно почти всяка криза, сега отново дава сигнали за това. Вижда се, че доходността по тримесечните облигации вече надвишава 10-годишните.

Един от любимите икономически индикатори на китайския премиер Ли Къцян е индексът на Fathom Consulting, който обединява в себе си данните за обема на товарите, потреблението на електроенергия и банковите заеми. Индексът започна да се понижава през 2007 г., а през 2008 г., точно преди началото на глобалната криза, спадът му се ускори и през 2009 г. станахме свидетели на рецесия в Китай.

Индексът достигна рекордно ниски стойности през 2015-16 г., когато се появиха опасенията за "твърдото приземяване” на китайската икономика, докато сега е на ниво около 5 пункта. За сравнение, през 2018 г. той беше почти 7 пункта. Бенчмаркът е създаден едва през 2002 г., така че не обхваща глобалния спад от 1990-1991 г.

Ако растежът зависи от процъфтяващата търговия, значи в момента звучат много аларми. Бенчмаркът Baltic Dry Index (BDI), който отразява промените в международните цени за морски превози на основни суровини, достигна тригодишно дъно през февруари. Той потъваше преди всяка предишна рецесия, а в момента е на 40% под нивото си от миналата година. BDI се срина с почти 60% между май и септември 2008 г., точно преди кризата с Lehman, и се възстанови за кратко през 2010 г.

Понастоящем индексът е на ниво от 1 194 пункта спрямо 818 през 2008 г. Рекордно ниското ниво от 315 пункта беше регистрирано през 2016 г., когато глобалният растеж се забави рязко.

Също така, друг важен индекс - Световният търговски монитор, съставляван от холандската агенция CPB, показва, че обемът на търговията се свива през декември миналата година на годишна база за първи път от януари 2016 г.

Какво мислят PMI индексите?

Индексите Purchasing Managers' (PMI) са надеждни при прогнозиране на тенденциите в производството и услугите. Глобалният съставен индекс на JP Morgan в момента е на най-ниското си ниво от 2016 г., когато се бяха събудили страховете за глобалния растеж, като нивото му е малко над 50 пункта - марката, обозначаваща икономическата експанзия. PMI, който следи новите поръчки дори е под това ниво, което се случва за първи път от 2012 г.

"Ако световният съставен индекс PMI спадне от 53 до 48, това ще е ясен сигнал (за рецесия)", казва Андрю Милиган от Aberdeen Standard Investments.

Инфлация и облигации

Доходността по облигациите и инфлацията обикновено се повишават, когато растежът е силен. Когато има забавяне, тенденцията се обръща. Но пазарните инфлационни показатели - петгодишни форуърдни суапове - рязко паднаха тази година. А доходността на 7- и 10-годишните облигации, следени от глобалния дългов индекс на Bloomberg/Barclays Multiverse, е на най-ниското си ниво от 2016 г. насам.

Злато Vs. мед

Поскъпването на медта и достигането на рекордни цени е индикатор за икономически бум. Златото от друга страна е актив, който спасява стойност по време на кризи и рецесии. Съотношението между цените на златото и медта може да подскаже накъде се движат нещата. Т.е., ако инвеститорите смятат, че икономиката не се движи добре, те разпродават мед и купуват злато. Връщайки се назад във времето се вижда, че златото поскъпва, а медта поевтинява преди всяка криза.

"Може да се твърди, че при сегашните нива на ценообразуване при медта, вероятно не става въпрос за рецесия, но със сигурност ще има забавяне", казва Карстен Менке, стоков стратег в Julius Baer.

Търсене на защита

Някои акции на фондовите пазари се представят добре, когато икономиката е стабилна. Други - се движат нагоре, когато ситуацията е негативна. Първата категория включва "циклични акции", например тези на производителите на автомобили и търговците на дребно. Другият вид са т. нар. "отбранителни" акции, които започват да се търсят преди икономическо забавяне. Те включват компании за комунални услуги например и някои потребителски стоки.

Затягане на колани

Индексите на финансовите условия (FCI), включващи елементи като дългосрочните разходи по заемите, валутни курсове и капиталови движения, показват колко подкрепяща е конюнктурата за растежа.

Индексът на Goldman Sachs показва, че условията сега са по-трудни от предходната година, но индексът е надолу спрямо октомври 2016 г., когато бе на-най-ниското си ниво.

Goldman наскоро отбеляза, че американският FCI е нараснал с 30 базисни пункта от края на април, тъй като търговската война е възобновена, което е достатъчно, за да намали растежа с 25 базисни пункт (0.25%) през следващата година.

Складова наличност

Търсенето на стоки или машини може да се прецени чрез проверка на съотношението между натрупаните инвентари и продажбите. Високото съотношение показва, че продажбите намаляват, оставяйки твърде много запаси в складовете. Съотношението в САЩ и съотношението в Япония достигнаха по-рано тази година тригодишни върхове.


Водещи