Заедно с Швеция сме единствени с балансиран бюджет в ЕС 20.07 | 14:19

Дянков: Ще влезем в ERM-II, когато социалисти не ни управляват достатъчно дълго

От Ралица Стоянова

"Заедно с Швеция, сме единствените държави в Европейския съюз с балансиран бюджет в момента". Това каза финансовият министър Симеон Дянков в отговор на въпрос от народните представители от "Коалиция за България" Пламен Орешарски и Румен Овчаров относно намеренията за намаляване на акцизите, информира Агенция "Фокус".      

От 2009 г. всяка година приходите и от Агенция "Митници", и от Агенцията за приходите растат. Към средата на тази година България има балансиран бюджет и малък излишък, похвали се финансист номер 1.

Финансовият министър заяви, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната ERM-II, когато социалисти не са я управлявали достатъчно дълго време, за да може да покаже на какво е способна, информира БТА.

Той изброи банкрутиралите през последните три години държави в ЕС - Гърция, Португалия, Испания, Кипър, Ирландия, Словения, управлявани от социалистически правителства.

Дянков заяви, че не подкрепя предложението за промяна в минималните нива на данъчно облагане, тъй като подобно повишаване ще окаже влияние върху цените на горивата, общите нива на инфлация и вероятно негативно отражение върху икономиката на страната. "Имаме предложение ако има промяна в този вид акцизи, тя да е свързана с брутния вътрешен продукт на глава от населението”, добави вицепремиерът.

Шансът това да стане обаче е доста малък. Това е частта наданъчното и акцизното облагане в ЕС, която е най-хармонизирана. Едва ли Европейската комисия ще тръгне към модел, който дава повече възможност на отделните държави-членки д се съобразят със собствения си брутен вътрешен продукт, смята Дянков.

По думите му си заслужава да се пробва и да се говори в тази насока, за да станат по-реални предложенията, които са пред България от страна на експертите на ЕК. Разговорите по темата ще започнат през октомври.

Водещи

Най-четени