Законът за виното ще намали производството на вино-менте 23.05 | 17:14

Мярката забранява да се слагат оцветители във виното

От Ивайло Ачев

С новия закон за виното и спиртните напитки ще има ограничение на производството на вино-менте, казва изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.

С новата мярка ще се сложи край на добавянето на оцветители във виното, твърди Коев, цитиран от БНР. Ароматизирани вина под различни форми се произвеждаха с оцветители, с подсладители, които по никакъв начин не отговаряха на действителното вино, обясни той. 

Народното събрание обаче прие, че естественото алкохолно съдържание на вината може да бъде повишено чрез добавяне на захар. Според Красимир Коев това е допустимо.

За съответната географска зона на страните-членки на Европейския съюз е разрешено до някакво съдържание да се добавя захар. Ние сме в зоната, в която е позволено добавянето до грам и половина захар на литър. От 2009 година единствено и само за българския мавруд разрешаваме да се повиши естественото алкохолно съдържание, защото той не успява да узрява. Това не е масова практика, каза Коев.

Производството на плодово вино ще бъде регламентирано в правилника за прилагане на закона, обясни още директорът на агенцията. Иначе остават ограниченията от 1 тон за производство на вино за домашна консумация.

От 1 тон грозде могат да се произведат вино и ракия за домашна консумация. Забраната е по отношение на продажбата на тези напитки, ако продаващият ги не е регистриран като търговец.

Водещи