Закопчават със скоби камионите със съмнителна вносна стока 11.10 | 16:25

Да не забравяме, че потребителят е Господ, призова Гечев

От Христина Рафаилова

Нов режим за контрол на вносните стоки ще помага на родните земеделски производители да реализират продукцията си на пазара.

Механизмът ще започне да действа в началото на 2014 г. Това каза зам. земеделският министър по време на среща с неправителствения сектор. 

Системата ще реагира, когато на наша територия влязат тирове с рискова стока. Хранителните продукти ще бъдат веднага проверявани за произход и качество. Също така ще се инспектира стойността на товара и къде ще бъде разтоварен той. 

Съмнителните камиони ще бъдат "закопчавани" със специална скоба. При разтоварването на продуктите пък ще присъстват служители на Българската агенция за безопасност на храните и на финансовото министерство. Те ще имат задачата да проверят дали стоката не е контрабандна, дали има реалната фактурна стойност и дали отговаря на изискванията за качество на държавата ни, както и че е заприходена във фирмата.

Родният пазар е чист от ГМО продукти и потребителите може да са спокойни, като пазаруват, увери Гечев. Той подчерта, че у нас има забрана за производството и продажбата на стоки с такова съдържание.

Гечев успокои и родителите на малки деца относно годността на продуктите да бъдат консумирани от малчугани. "Ако има кисело мляко, което не може да се консумира от малки деца, то няма място на пазара", каза той, цитиран от агенция "Фокус". 

Гечев подчерта, че въведените стандарти за качество на предлаганите храни са доброволни механизми. 

"На пазара трябва да действат няколко простички правила – потребителят е Господ и той има право на информиран избор. Ако той сам иска да си избере нещо, което има неестествени млечни киселини и палмово масло, нека да го направи. Но той трябва да го знае", добави зам.-министърът. 

Водещи

Най-четени