Западната дъга на софийското околовръстно готова до 2 г. 22.08 | 12:11

Разширяването на първия участък с дължина 3 км ще струва 62 млн. лева

От Петър Чернев

Западната дъга на Околовръстното шосе на София трябва да бъде готова до 22 месеца. Това стана ясно по време на символичната първа копка на разширяването на първия участък от 3 км, който ще свързва магистрала "Люлин" и река Какач, информира Econ.bg.

Tри съоръжения трябва да бъдат построени в първия участък, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която присъства на събитието. В това число влиза мост над река Какач, кръстовище на 3 нива, което ще минава над булевард "Сливница", както и естакада и кръгово кръстовище при бул. "Царица Йоана".

Павлова коментира, че "тапата", която се образува в началото на магистрала "Люлин", ще бъде избегната. След завършване на строителните работи ще може да се пътува без светофари от Южната дъга до Калотина.

Изпълнител на проекта е Обединение "Трейс СОП” ДЗЗД. Индикативната стойност на проекта е 62 млн. лв. В тази сума влизат 50 млн. лв. инвестиция в строителните дейности и 12 млн. лв. за отчуждаване на имоти в балканизирания район. Средствата идват от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

Павлова определи цената от около 60 млн. лв. като напълно нормална за подобен проект.

До края на годината трябва да бъде избран строител и на втория етап от Западната дъга. Той ще свързва река Какач и Северната скоростна тангента на столицата. Дължината на този участък е около 4 км, съобщи председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров.

Идейни проекти има както за втория участък на Западната дъга на столицата, така и за Северната скоростна тангента. Лазаров коментира, че вторият 4-километров участък ще бъде по-лесен за реализация и минава "през ливадите". Индикативният срок за изпълнение на тази отсечка ще бъде 15 месеца.

Водещи

Най-четени