Заплатите тръгнали нагоре в края на 2015 г. 21.03 | 15:00

Най-голям ръст има в строителството, докато в хотелите и ресторантите разходите за труд намаляват

От iNews.bg

Леко увеличение на заплатите у нас е констатирано в края на 2015 г. Според анализите на Националния статистически институт (НСИ) през четвъртото тримесечие на м.г. разходите на работодателите по това перо нарастват средно с 5.8% спрямо същия период на 2014 г. В отделните сектори обаче увеличението е доста различно, а в някои е почти равно на нула. Данните на НСИ сочат, че най-голям ръст има в строителството – с 11%. На второ място се нарежда индустрията с 8.1%, а на трето - секторът услугите с 4.6 на сто.

Според видовете дейности пък най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран при административния персонал, където той е 14.2% процента. Брокерите на имоти също са започнали да получават повече, както и строителните работници – и при двете дейности ръстът е от 11%.

На обратната страна на монетата пък са разходите на работодателите за труд в секторите "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване”, където те се увеличават с едва 2.3%, както и в "Транспорт, складиране и пощи” - с 2.5%.

Най-негативна тенденция се наблюдава пък при туристическия бизнес. Там през периода октомври-декември 2015 г. в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство” е регистрирано намаление на общите разходи за труд с 0.6%. Възможно е обаче това да се дължи не на намаление на заплатите, а на спад в броя на заетите предвид по-слабия сезон.

Водещи