Запознаваме се с пържолата си в ресторанта преди да я изядем 05.09 | 08:59

Сервитьорите ще ни рецитират информация за произхода на месото

От Христина Рафаилова

Клиентите на ресторантите в скоро време " ще се запознават" със  сервираната им пържола преди да е изядат. С промени в европейското законодателство се въвеждат изисквания, според които предлаганото на пазара месо трябва да бъде придружавано с пълна информация за това къде е отгледано животното, как е транспортирано и къде е заколено. Новите изисквания влизат от 13 декември.

С тях  обслужващият персонал в заведенията за хранене ще е длъжен да ни отговаря на всякакви въпроси за пържолата, пише в. "Монитор". 

В момента е наложително изписването на произхода само за телешко месо, мед, зехтин и зеленчуци. С новия регламент това става задължително за всички видове меса

говеждо, свинско, козе, птиче, а за останалите храни ще продължи да бъде доброволен.

С измененията се вменяват задължения на ресторантите да ни предпазват от алергични реакции.  Подобно на информацията, която има на етикетите в магазините, персоналът ще трябва да ни уведомява за възможните алергени в сервираната храна.  

От следващата година върху етикетите на храните ще трябва да се изписват целите наименования на вложените хранителни добавки и подобрители, вместо тези съставки да се крият зад номерация, започваща с различни видове Е-та.

В скоро време ще стане невъзможно да не види надписите по етикетите. От следващата година буквите по тях ще са с по-голям размер. Те трябва да бъдат  1,2  мм. 

Водещи

Най-четени