Започва борбата с незаконния внос на зеленчуци у нас 12.05 | 20:00

Започват подробни проверки на тирове и микробуси, влизащи в страната ни от Гърция

От Мая Александрова

От днес над 200 служители на полицията, на НАП, на митниците, на Българската агенция по безопасност на храните, служители на транспортното министерство, са на различни места по българските граници, за да контролират нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци.

Проверяват се основно превозни средства с вместимост 3,5 тона. Целта е да се помогне на българските производители. Това съобщи на пресконференция в Шумен министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

"Става въпрос не за онези големи количества, които се внасят по законов път, с фактури, със сертификати и с необходимите документи, а за онези малки количества до 3,5 тона, представяни, че са лични нужди", отбеляза Греков.

"Разбирате, че 3,5 тона домати или краставици не са за лични нужди, за един ден", коментира министърът.

По думите му досега не са били проверявани превозни средства с вместимост 3,5 тона. Имало е "законова дупка", която вносителите са успели да използват и по този начин са създавали трудности на българските земеделски производители да реализират своята продукция.

Специално внимание ще се обръща на микробусите, чиито шофьори често обясняват липсата на документи с това, че стоката била за лична консумация.

Проверките ще продължат до 30 юни, съобщи БТА.

 

 

Миналата седмица стана ясно, че работна група ще се бори с нерегламентирания внос на плодове, зеленчуци и храни. Създаването й е по инициатива на министъра на земеделието и храните Димитър Греков.

В края на април стана ясно, че заниженият контрол у нас води до внос на зеленчуци с ниско качество.

Водещи

Най-четени