Започва изплащането на 3 млрд. лева външен дълг 28.05 | 20:24

Министерството на финансите ще пласира облигации за 1,5 млрд. евро

От Мария Стоянова

Започва подготовката по изплащането на 3 млрд. лева външен дълг. Министерството на финансите избра три чуждестранни банки, които да пласират български облигации за 1,5 млрд. евро на международните пазари. Това ще бъдат американските JP Morgan и Citibank и британската HSBC.

Ценните книжа ще бъдат пуснати, за да се осигурят средства за предстоящите плащания по външния ни дълг през януари 2015 г. Тогава е падежът на емитираните облигации по времето на финансовия министър Милен Велчев.

Общо 20 финансови институции подадоха оферти за пласирането на дълга. Договорите с трите избрани предстои да бъдат одобрени от Министерски съвет. След това Народното събрание трябва да ратифицира самите договори, с които се поема държавния дълг, предаде "Стандарт".

Очаква се всичко това да стане още в началото на юни. След като парламентът ратифицира договорите за емитиране на облигациите, за самия старт на пласирането им министърът на финансите Петър Чобанов ще изчака най-благоприятния момент на пазарите.

В зависимост от състоянието на международните капиталови пазари и инвеститорския интерес ще бъдат определени конкретните параметри на новия дълг. Очаква се към българските облигации да има голям интерес и да се постигне добра за страната доходност.

Водещи

Най-четени