Започва ограничение на производството на ток от ВЕИ-та 06.04 | 09:31

Целта е да има баланс между производство и потребление

От Филипа Тодева

Продължава ограничаването на производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници – вятърни и соларни централи.

Целта на действията е поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната, предаде агенция "Фокус".

По разпореждане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), ЧЕЗ ще прекъсне фотоволтаичните и вятърни централи в областите област Плевен и Ловеч от 10:00 до 17:00 часа днес. Там инсталираната мощност е 46 MW.

EVN България ще ограничава ВЕИ-централи, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

От 10:00 ч. до 17:00 ч. поетапно ще бъдат изключвани до 40% от общо инсталираните ВЕИ-мощности, присъединени към мрежата на дружеството, равняващи се приблизително на 240 MW.

На 4 април ЕСО наложи ограничаване на производството на електрическа енергия на всички производители в страната - фотоволтаични електроцентрали, водноелектрически централи, АЕЦ, топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство.

Ограничението се налага във връзка със задължението за поддържане на баланса между производство и потребление в ЕЕС и след изчерпване на всички други възможности, предприети досега.

Водещи

Най-четени