Започва търговията с акции на Манчестър Юнайтед 10.08 | 11:58

Клубът оряза цената на акциите си под нивото, записано в проспектите

От Деляна Петкова

На борсата в Ню Йорк започва търговията с акциите на футболния клуб от Английската Висша лига Манчестър Юнайтед, събщава Еcon.bg, като се позовава на информация на ВВС. Ценните книжа обаче ще бъдат на по-ниска цена от първоначално обявените в конспекта на емисията.

Според съобщенията от самия клуб началната цена ще бъде 14 долара за брой, вместо обявената преди седмица междя 16 и 20 долара.

IPO-то на футболния клуб представлява 10% от стойността на дружеството. То трябва да събере 233 млн. долара (150 млн. паунда), които клубът да използва за плащане на задължения. Тази сума е по-малка от прогнозираните 333 млн. долара и предизвика разочарование сред привържениците на клуба, които се надяваха, че средствата ще стигнат за погасяване на всички дългове.

Според финансовите анализатори намаляване на цената под първоначалните прогнози означава, че футболният клуб не може да намери купувачи за емисията.

От 2005 г. насам клубът е притежаван от американския милиардер Малкълм Глейзър, който плати 800 млн. паунда за притежанието на Манчестър Юнайтед. Въпреки големите си футболни успехи в момента клубът има задължения за милиони.

Водещи

Най-четени