Започват преговорите за кипърския заем 03.07 | 14:13

Още не е ясно каква сума ще поиска страната от международните кредитори

От Ралица Стоянова

Представители на Европейската комисия, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка днес започват разговори в Никозия, на които трябва да бъдат договорени условията за поисканата от Кипър финансова помощ, съобщават кипърските медии.

Екипът на трите институции, който се състои от над 30 представители, ще проведе разговори с министри, представители на държавната администрация, централната банка, политическите лидери и социалните партньори. 

Официални представители в Кипър отказват да разкрият колко пари ще поискат от международните кредитори. Твърди се, че помощта за Кипър вероятно ще е близо 10 млрд. евро, като 66 на сто от тях ще дойдат от европейските фондове, а 33 на сто - от МВФ.

Главната опозиционна партия Демократически сбор (ДИСИ) призова правителството да подходи сериозно към пратениците на Европейския съюз и да се опита да превърне възникналата криза в шанс за излизане на островната държава от безизходицата, в която е изпаднала. Демократическата партия (ДИКО) също настоя за отговорност при преговорите с тройката заради критичното състояние на икономиката, информира БТА. В същия дух са и призивите на останалите политически партии в Република Кипър.

Преговорите на Кипър с "тройката" кредитори съвпадат с началото на шестмесечното председателство на Европейския съюз, което страната пое от 1 юли.

Кипър поиска официално финансова помощ от еврозоната на 25 юни. Тя е петата страна след Гърция, Ирландия, Португалия и Испания, която поиска спасителен заем.

Водещи

Най-четени