Започват проверки за крайната цена на храните в магазините 02.07 | 13:20

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева?

От iNews

Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата търговец-преработвател-производител, обяви земеделският министър Кирил Вътев. Причината е в необосновано високите крайни цени, на които се предлагат на потребителите основни хранителни продукти.

Пред "Хоризонт" млекопроизводители сигнализират, че в търговската мрежа цената на млякото, например, е 6 пъти по-висока от изкупната цена и все повече фермери фалират.

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева?

"Този въпрос, който ми задават, поне 5 пъти беше задаван на бившия министър на икономиката и той не можа да отговори", казва Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите и иронично допълва, че все пак изкупната цена на млякото е успяла да надвиши цената на водата:

"Днес бях много щастлив. Влязох в един магазин и видях, че 1 литър минерална вода е вече 58 ст. и е по-малка от цената на млякото".

Извън шегата фактите са неприятни - фермите фалират една по една и хората се отказват от животновъдството:

"Аз не мога да кажа колко са за цялата страна, но поне аз знам за десетина ферми и то ферми с по 70-80-90 крави. Последната беше с фотоволтаици на покрива, млад човек – 40-годишен, преди 3-4 дни ги продаде всичките крави".

И животновъдите чакат адекватна реакция от държавата, допълни Михайлов.

Водещи