Започна планов ремонт на Пети блок в АЕЦ “Козлодуй” 09.04 | 11:58

Работата по него ще продължи до втората половина на май

От iNews.bg

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй” е в планов годишен ремонт. Той започна в 1.41 часа на 9 април 2016 г., съобщиха от ръководството на централата.

Предвижда се ремонтът да продължи до втората половина на месец май.На 1000-мегаватовия блок ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и на системите. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за 23-та поред горивна кампания, уточниха от АЕЦ.

Успоредно с това е създадена необходимата организация по време на престоя да бъде реализиран планираният обем мерки от проекта за продължаване срока на експлоатация. Сред тях са обследване на парните турбини и сепаратори-паропрегреватели, обследване на съдове и тръбопроводи и други дейности от заключителните етапи на проекта.

Ще бъдат изпълнени и редица мерки от проекта за повишаване на топлинната мощност. В момента Шести блок работи с пълно натоварване на мощността. От началото на 2016 г. двата енергоблока на АЕЦ "Козлодуй” са произвели 4,77 млн. MWh електроенергия при спазване на всички изисквания за безопасна и надеждна експлоатация на ядрените мощности.

Водещи

Най-четени