Започна процедурата за приватизацията на ВМЗ – Сопот 10.07 | 09:52

ДАНС ще проверява бъдещите инвеститори в завода

От Деляна Петкова

От днес (10 юли) започват да се набират оферти за приватизацията на "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Началото на процедурата беше обявено в понеделник. На един етап ще бъдат продадени 118 млн. акции на завода, които представляват 100% от капитала на предприятието.

До конкурсната процедура ще бъдат допускани само стратегически инвеститори, разкриха още от агенцията. Няма да се приемат документите на офшорни дружества, консорциуми, лица в ликвидация и несъстоятелност или в производство за обявяване на несъстоятелност, както и осъдени за банкрут.

Тази сутрин на посещение в Сопот пристигнаха министрите на икономиката енергетикатака и туризма Делян Добрев и на социалната политика Тотю Младенов. Те са придружени от изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Тримата разговаряха с ръководството на предприятието и работниците и разясниха предстоящата процедура по приватизацията.

Добрев обясни, че до три месеца ще трябва да бъде намерен купувач на ВМЗ – Сопот. Новият инвеститор ще трябва да произвежда и гражданска продукция, допълни още той, цитиран от Агенция "Фокус".

Кандидатите ще бъдат проверявани от Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС). Инвеститорът трябва да запази средния размер на заплатата (550 лева) и броя на служителите.

Според Добрев процесът на приватизация ще бъде труден, защото предприятието има много големи задължения.

Министърът коментира още, че в петък (6 юли) са били изплатени заплатите на служителите в завода до април. На 20 юли ще бъдат изплатени и дължимите суми за май.

 

Водещи

Най-четени