Започна спирането на „Брикел“ 01.12 | 15:45

Инспектори запечатаха четири от шестте котела

От Елена Коцева

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда запечатаха днес четири от шестте котела в "Брикел" АД - Гълъбово, съобщава БТА, позовавайки се на заместник изпълнителния директор на дружеството Георги Златев.

Прекратено е подаването на вода към котлите и са пломбирани възли от инсталацията на топлоелектрическата централа.
Това е първата крачка от процеса да затваряне на предприятието.

iNews припомня, до принудителната мярка се стига след решение на Министерския съвет и след няколкоседмични протести на работещите в предприятието. Те бяха подкрепени от жители на община Гълъбово и синдикатите от "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2".

Според издаденото през 2006 г. комплексно разрешително на "Брикел" и според поетите ангажименти за изпълнение на директива 2001/80/ЕС, горивната инсталация може да работи без сероочистващи съоръжения не повече от 20 хиляди часа от 1 януари 2008 г. до 1 януари 2012 година.

След срещи и разговори в министерствата на околната среда и водите и на икономиката, енергетиката и туризма се стигна до компромис инсталациите да работят с намалена мощност до края на април, за да се осигури отопление на училища, детски градини, здравни и социални заведения в Гълъбово.

Според МОСВ другите два котела ще останат в работен режим най-късно до края на отоплителния сезон през април 2011 г., след което също ще бъдат изведени от експлоатация.

Водещи

Най-четени