Заради идващия сибирски студ: Предупреждават за проблеми и с тока 05.01 | 10:21

Засега няма риск от нова газова криза, увери Теменужка Петкова

От iNews.bg

Не само при трафика по пътищата може да има сериозни проблеми предвид очакваното нахлуване на сибирски студ, силни ветрове и обилни снеговалежи у нас. Заради тежките метеорологични условия много хора може да имат проблеми и с електрозахранването. Това стана ясно от думите на енергийния ни министър в оставка Теменужка Петкова. "Винаги през зимата има риск да се случат аварии. Всичко онова, което трябва да се направи в такъв случай, е да се вземат превантивни мерки, да се оценят рисковете и да се положат усилия те да бъдат минимизирани”, коментира тя пред бТВ.

В тази връзка обаче вече са предприети необходимите превантивни мерки, увери Петкова. "С трите електроразпределителни дружества сме в непрекъсната комуникация, те удвоиха своите аварийни екипи, които ще работят в тези дни. Цялата им техника е налична, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) също е в готовност за тези условия”, обясни Петкова, предаде БГНЕС.

По думите ѝ засега няма опасност България да остане на студено и да стенем свидетели на кризата от януари 2009 г. Доставките на газ от Русия са ритмични и към момента не е имало проблеми, както няма и индикация за появата на такива. В същото време и в газохранилището в Чирен има достатъчно количества, увери Петкова.

Водещи

Най-четени