Заради цените на тока искат оставката на министъра и шефа на КЕВР 16.06 | 10:24

Бизнесът сезира прокуратурата за договорите за изкупуване на електроенергия

От iNews.bg

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и на председателя на КЕВР ще поискат Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, в случай че не бъдат отчетени исканията им в сектора на енергетиката и в частност при определяне на цените на електроенергията.

Това се казва в писмо до премиера на страната Бойко Борисов от страна на трите най-големи работодателски организации, подкрепени и от други браншовици. В писмото си, те заявяват още, че ще искат прокуратурата да провери как са подписани дъгосрочните договори за изкупуване на електроенергия от двете американси централи.

"В продължение на нашите протести срещу планираното поскъпване на електроенергията от 01.07.2015 г. – между 13% и 20% за преобладаващата част от активните предприятия в България и между 4% и 13% за най-големите енергоинтензивни производства – отново категорично настояваме в България да се приложат европейските политики и най-добри практики в сектора "Енергетика", заявяват от бизнеса, като настояват и за спешна среща с премиера Бойко Борисов.

От бранша предупреждават, че ще сезират прокуратурата за извършване на проверки как са били подписани дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, правомерни ли са получените преференции за ВЕИ и високоефективно ли е производството на когенерациите.

Водещи

Най-четени