Заседава българо-чешката група за икономическо сътрудничество 07.09 | 08:03

Енергетиката е в центъра на вниманието на експертите

От Деляна Петкова

На 7 и 8 септември в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) ще се проведе 6-ото заседание на българо-чешката работна група за икономическо сътрудничество.

По време на сесията ще бъдат обсъдени икономическото състояние на двете държави и възможностите за разширяване на двустранните инвестиции и стопански контакти, съобщават от министерството.

Сътрудничеството в областта на енергетиката и съхранението на природен газ също са сред основните теми на разговорите между експертите от двете делегации. Ще бъдат дискутирани и въпроси от двустранен интерес в търговията, структурните фондове, съвместните контакти на малки и средни предприятия, минното дело, инфраструктурата, транспорта и околната среда.

Чехия е едни от традиционните търговско-икономически партньори на България. За периода януари-май 2011 г. двустранният стокообмен надхвръля 228 млн. евро и отчита увеличение с повече от 18% спрямо първите  пет месеца на 2010 г.

Водещи стоки от износа ни за Чехия са медни изделия, електроенергия, мебели и др., а на вноса от там – транспортни средства, вълна, телефонни апарати и др. От началото на годината до май 2011 г. БНБ отчита 3.3 млн. евро чешки инвестиции у нас. През първото полугодие на 2011 година в България са пребивавали близо 20 300 чешки туристи, което е спад с над 11% спрямо същия период на 2010 година, сочат още статистическите данни.

Водещи

Най-четени