Засилват контрола за нелегален внос на земеделски стоки 29.08 | 14:20

Превантивните мерки ще са насочени най-вече към плодовете и зеленчуците

От Симеон Досев

По-силен контрол върху вноса на селскостопански стоки ще бъде въведен. Това заяви служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев. По думите му превантивните мерки ще са насочени най-вече към плодовете и зеленчуците.

Финансовият министър Румен Порожанов коментира от своя страна, че в момента има сериозна практика да се доставят стоки от фирми еднодневки, които изчезват две-три седмици по-късно, а на тяхно място се появяват нови. Така те много трудно могат да бъдат проследени, заяви министърът.

Планира се да се увеличи и физическия контрол по граничните пунктове. Все повече превозни средства ще бъдат пломбирани и проверявани на влизане и на място при разтоварване на продукцията, обяви Грудев. Ще бъдат засилени и проверките по пазарите и тържищата.

Първи оценки за ефекта от нелегален внос ще има след 10 септември. От началото на годината досега 615 000 тона земеделска продукция е проверена, като една трета от нея е влязла в България с превозни средства, които са пломбирани от фискален контрол.

По отношение на компенсиране на земеделските производители във връзка с руското ембарго земеделският министър съобщи, че по този въпрос следващата седмица ще се разговаря с ресорния еврокомисар. Само щетите, свързани със сключени договори, които няма да се реализират на руския пазар, са между 5 и 10 млн. лева. Косвените щети се изчисляват по-трудно и това предстои да се прави, обяви Грудев, цитиран от БТА.

Финансовият министър Румен Порожанов коментира и планът за преструктуриране на Първа инвестиционна банка. По думите му той е минал одобрение в БНБ и сега предстои положителен отговор да даде Европейската комисия. По думите му това най-вероятно ще стане след около 2 месеца. Планът ще бъде задължителен за изпълнение от страна на финансовата институция.

 

Водещи

Най-четени