Засилват проверките при онлайн търговията с храни 10.12 | 15:30

Домашно приготвени храни не могат да се продават в интернет

От Ралица Стоянова

Българската агенция  по безопасност на храните ще засили проверките на интернет търговията с  храните. Това обяви министърът на земеделието  и храните д-р Мирослав Найденов, който участва в дискусията "Коледата безопасна".

Търговията с храни в интернет може да става само в регистрирани обекти. Не могат да се предлагат домашно приготвени храни в интернет, а има такива случаи, обясни министърът. Засичани са например случаи на търговия с пица.

Предприемаме промяна в Закона за храните, където ще се регламентира интернет продажбата на храни, съобщи изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов.

Предвижда се търговия с храни по интернет да може да се извършва само от обекти за търговия с храни, регистрирани по реда на този закон.

За извършване на търговия с храни по интернет търговецът трябва да разполага с интернет страница, на която е публикувана информация за: наименованието на търговеца; адреса му; номер и дата на  удостоверението за регистрация  на обекта; описание на видовете  храни, посочени в удостоверението; цена на храните и транспортните разходи.

Търговецът трябва писмено да уведоми Областната дирекция по безопасност на храните по местонахождение на обекта за да бъде включен в списък на търговците на храни по интернет.

Транспортните средства, с които ще се доставя храната до потребителите, трябва да отговарят на изискванията за превоз на храни и да са регистрирани в ОДБХ.

Търговецът е длъжен да осигури спазването на всички изисквания за качество и безопасност на доставяните храни, посочват още от агенцията по безопасност на храните.

Водещи

Най-четени