Засилен контрол на операторите на преносни мрежи ще прилага ДКЕВР 17.01 | 18:22

Новите правомощия произтичат от промените в Закона за енергетиката, одобрени на заседание на Министерския съвет

От Деляна Петкова

По време на правителственото заседание бяха одобрени промените в Закона за енергетиката, съобщиха от правителствената пресслужба.

Текстовете предвиждат по-големи правомощия при упражняване на контрол над операторите на преносни мрежи от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Занапред комисията ще сертифицира операторите на преносни мрежи и ще следи за спазването на изискванията за тяхната независимост.

Тя ще наблюдава и прилагането на всички мерки за защита на потребителите, както и възможния им ефект върху вътрешната и международната конкуренция.

Освен това ДКЕВР ще трябва да информира европейската комисия за всички промени в мерките за изпълнение на задълженията за услуги от обществен интерес. В правомощията на комисията е включен и контролът по изпълнение на задължението на лицензиантите да предоставят достъп на клиентите до данни за потреблението им.

ДКЕВР ще трябва да контролира още и степента, и ефективността на отваряне на пазара и конкуренцията. При тези дейност от комисията ще си сътрудничи с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП), а при необходимост може да ги сезира за определени нарушения на законодателството.

Измененията в Закона въвеждат модел за отделяне на преносния оператор от производството и доставките на електроенергия и природен газ. Независимият преносен оператор ще бъде вертикално интегрирано предприятие, собственик на активите, които са необходими за дейността му. За гарантиране на неговата независимост проектът предвижда той да бъде сертифициран от ДКЕВР.

Решението за сертифициране се съгласува с ЕК и се публикува в Официалния вестник на ЕС.

Основно задължение на операторите на преносни мрежи остават единното управление на електроенергийната и газотранспортната системи, както и надеждното функциониране на преносните мрежи. Операторите трябва да осигуряват разширението, реконструкцията и модернизацията на мрежите в съответствие с дългосрочните прогнози за развитие на пазарите на електрическа енергия и природен газ. Те ще съставят и ежегодно ще актуализират 10-годишни планове за развитието на преносните мрежи.

Законопроектът предвижда задължението, породено от Директива 2009/73/ЕС, всички нови газопреносни мрежи да се управляват по модела на отделен по собственост оператор, като не са част от вертикално интегрирано предприятие, което извършва дейности по производство или доставка на природен газ.

Водещи

Най-четени