Застраховайте се, преди да се качите на ските 31.01 | 14:18

Планинската застраховка струва до 20 лева на месец

От Ралица Стоянова

Зима е - сезонът на ските и  сноуборда, планинските хижи и преходите през снега. Колкото и да внимавате, в планината се случват инциденти.

За да сте осигурени при евентуални неприятни случки, е добре да имате планинска застраховка. Българските застрахователи предлагат услугата от края на 1999 г. Такава застраховка можете да сключите и на място във всички ски центрове, но там цената е по-висока, отколкото  в офиса на застраховател или  застрахователен брокер.

Месечната стойност на полицата е в рамките на 11-20 лева. Ако я сключите за едногодишен период, в зависимост от избраното покритие цената е 60 - 300 лв., като може да я използвате и по време на летните експедиции по планината, информират от застрахователното дружество "Виктория".

Какво покрива застраховката?

Общите условия  на продукта включват няколко нива на покритие, като имат различни лимити на отговорност. Застраховката осигурява разноските при спасителни операции, спешна медицинска помощ и транспорт до здравно  заведение. В случай на смърт се осигурява репатриране.

Стандартно полицата предлага с лимит на отговорност 1000 лв., но той не е достатъчен за по-сериозни инциденти, особено ако се налага и използването на хеликоптер в случаи, когато спестяването на време е въпрос на живот или смърт.

Затова ЗАД "Виктория" предлага  три нива на покритие - 2 000 лева, 5 000 лева и 10 000 лева.

Как става разплащането със спасителите?

Още преди сключването на полицата, трябва да знаете какви са изискванията на застрахователите. Стандартно, застрахователите имат договор с Планинската спасителна служба и  плащат обезщетенията директно, но ако лично заплатите разходите, след това те ще ви бъдат възстановени.

Застрахователят обаче отказва изплащане, ако инцидентът се е случил извън означените и обработени ски писти или в извънработното време на съоръженията.

* Информацията е на партньор на iNews.

Водещи

Най-четени