Застраховаме имуществото срещу бедствия от 2015 г. 07.01 | 12:14

Включването на застрахователите ще стане чрез създаването на катастрофичен пул

От Десислава Маданска

Застраховането на имуществото срещу бедствия ще е задължително от 2015 г. Премиите обаче ще са сравнително ниски. След две години застрахователните дружества трябва да споделят с държавата финансовите рискове от бедствия. Това предвижда проект на стратегия за периода 2014 -2020 г. за намаляване на риска от бедствия, информира в. "24 часа".

Документът е одобрен в края на 2013 г. от консултативния съвет за бедствията и предстои да бъде внесен в правителството от вицепремиера Цветлин Йовчев.

Според експерти, участвали в подготовката на стратегията, най-вероятно включването на застрахователите ще стане чрез създаването на катастрофичен пул.

В документа се казва, че усилията и парите на държавата трябва да се насочат към социално подпомагане на деца, възрастни и инвалиди, които са пострадали от бедствия. Правителството и МВР трябва да измислят и механизми за стимулиране на гражданите да участват в доброволни спасителни отряди. Идеята е още от следващата година кметовете да започнат да изграждат самостоятелно действащи такива формирования.

За фирмите пък, в които работят доброволците, ще бъдат въведени стимули, за да не понасят финансови загуби от участието на техните служители в спасителни акции.

Срокът за тези законови промени също е 2015 г.

Модернизира комуникационната система ТЕТРА ще започне още тази година и ще може да се ползва и при бедствия и аварии. МВР ще закупи и техника за пречистване на питейна вода при бедствия.

Водещи

Най-четени