Застраховката "Гражданска отговорност" поскъпва с около 10% 02.10 | 10:03

Обсъжда се идеята да плащаме по-ниска застраховка, ако правим по-малко катастрофи

От Ралица Стоянова

Очаква се повишение на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" с около 10%. Това прогнозират от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Традиционно в последните месеци на годината се подновяват полиците по застраховка "Гражданска отговорност". Именно тогава, някои компании намаляват цените на застраховката с цел по-голям брой клиенти, но като цяло в последните няколко години средната ѝ цена расте.

"Като теглим чертата към края на тази година също ще видим, че на практика е имало малък ръст в цената - около 10%, и същото очакваме и за догодина", заяви зам.-председателят на управителния съвет на АБЗ Коста Чолаков пред БНТ.

От асоциацията заявиха, че обмислят да се въведе самоучастие до 200 лева при "Авто Каско", но то няма да е задължително. При самоучастието застрахованото лице дължи по-ниска премия. При щетимост обаче изплатеното обезщетение също ще намалява със съответния размер на самоучастие.

Обсъжда се и въвеждане на принципа "Бонус-Малус", при който цената на застраховката пада, ако шофьорът не прави катастрофи.

Кражбите на автомобили са паднали с 40% за последната година, след като беше отменено маркирането за застраховката, съобщиха вчера застрахователи. Маркировките и стикерите по колите вече не са основание за изплащане или отказ на обезщетение на щети, посочиха от АЗБ. Тези дни изтича срокът, в който тези маркировки трябваше задължително да бъдат отстранени.

Водещи

Най-четени