Захарта е поскъпнала с 2,6% за месец 02.09 | 16:02

Като цяло цените на основни храни остават непроменени за последния месец, според данни на МЗХ

От Олга Андреева

Не се наблюдават сериозни изменения в цените на основни хранителни продукти като брашно, яйца, олио, пилешко и агнешко месо през изминалата седмица. Слабо поевтиняване е регистрирано при брашното, а без промяна остава цената на захарта, яйцата и олиото, показа наблюдението на работната група към Министерството на земеделието и храните върху изменението на цените на шест хранителни продукта.

В месечен план се наблюдава повишаване на цените на дребно при яйцата (0,01 лв./бр.), захарта (с 2,6%), агнешкото месо (1,3%) и незначително намаляване на цените на брашното и олиото, стабилни остават цените на пилешкото месо.

Анализът на данните сочи по-конкретно:

Брашно

През анализирания период средната цена на едро на брашно тип "500” за страната продължи низходящото си движение, като спрямо предходната седмица отбелязва понижение с 1,1%.

По области, цените на едро са в границите от 0,66 лв./кг (Враца) до 1,08 лв./кг (Пловдив).

През изминалата седмица брашното на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) се търгува на цени в интервала от 0,92 лв./кг (Добрич) до 1,23 лв./кг (Благоевград и Кюстендил), а в другите търговски обекти варират от 1,00 лв./кг (Варна и Добрич) до 1,28 лв./кг (Благоевград и Кюстендил).

За едномесечния период на наблюдение на пазара на храни (август 2011 г.), средната цена на едро на брашно тип "500” за страната бележи понижение с 4,4%.

При средните цени за страната на дребно, както в големите вериги магазини, така и в малките търговски обекти също се наблюдава намаление – с 3,3%.

За петте месеца от началото на провежданото наблюдение на цените на хранителните продукти (от 6 април до 31 август 2011 г.) цената на едро на брашно тип "500”, средно за страната, бележи намаление с 3,9%. При търговията на дребно също се отчита понижение на ценовите стойности. Средно за страната, брашното в магазинната мрежа е поевтиняло с 4,7%.

Яйца

През последната седмица средните цени на яйца за страната остават стабилни.

Цените на едро на яйца размер М (цени на едро за размер L през периода не са наблюдавани) се движат в диапазона от 0,15 лв./бр. до 0,19 лв./бр. Най-скъпо яйцата на едро се търгуват в Смолян, а най-евтино - във Велико Търново и Хасково.

Цените на яйца - размер М в големите супермаркети са в диапазона от 0,16 лв./бр. до 0,28 лв./бр., а в по-малките търговски обекти варират от 0,18 лв./бр. (Варна и Шумен) до 0,24 лв./бр. (София).

През месец август средните цени на яйца на едро и на дребно за страната са се повишили с по 0,01 лв./бр.

Кристална захар

През последната седмица цените на едро и на дребно на бяла кристална захар остават без промяна средно за страната – 2,27 лв./кг. По области, захарта на едро се предлага в ценовите граници от 2,13 лв./кг (Бургас) до 2,46 лв./кг (Враца).

За периода 24.08. – 31.08.2011 г., цените на захарта на дребно средно за страната остават на нивата от предходната седмица – 2,40 лв./кг в големите супермаркети и 2,45 лв./кг в останалата магазинна мрежа.

Като цяло, възходящият тренд при движението на цената на бялата захар се запазва и през август, като темпът на нарастване на цените на дребно е по-голям от този на едро.

Средно за страната, месечното поскъпване на бялата захар на едро е с 1%, а на дребно – с 2,6%. По-значителни ценови изменения по отделните области са регистрирани, както следва: на едро – в Пловдив (повишение с 5,5%), Варна и Силистра (понижение с по 2,2%), на дребно – в Пазарджик (увеличение с 6,3%) и Плевен (намаление с 2,9%).

Спрямо началото на периода за наблюдение на пазара на храни (началото на м. април 2011 г.), средната цена на едро на бяла кристална захар за страната се е повишила със 7,4%, а тази на дребно – с 13,2%. Възходящо движение на цените се наблюдава при търговията на дребно във всички областни центрове, като най-значително покачване е отчетено в Ловеч и Силистра, съответно с 20,5% и 20,1%.

Олио

През изминалата седмица средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната остават без съществена промяна.

Цените на едро са в диапазона от 2,54 лв./литър (Ямбол) до 2,78 лв./литър (Русе). По-евтино тази седмица олио се продава по борсите в единайсет областни града, като най-съществено е намалението в Русе (с 3,1%), София (с 2,5%), Разград и Благоевград (с 2,2%).

Средно за страната цената на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги бележи незначително понижение (под 1%) до 3,03 лв./литър. Предлагането е в ценовите граници от 2,74 лв./литър (Шумен) до 3,27 лв./литър (София).

В другите търговски обекти средната цена за страната на слънчогледово олио също бележи леко понижение (под 1%).

На по-ниски цени олиото се търгува в пет области, като намалението е в рамките от 1,6% до 4,7%. В останалите области цените на олиото в малките магазини остават без промяна.

През август се отчита леко понижение на средните цени за страната на рафинираното олио на едро и на дребно (под 1%).

Пилешко месо

През изминалата седмица не се наблюдава съществено изменение на средните цени на пилешко месо за страната.

Замразено пилешко месо на едро се предлага в границите от 3,00 лв./кг до 4,46 лв./кг, съответно в Монтана и Ловеч.

Цените на едро на прясно охладено пилешко месо в по-голямата част от страната запазват стойностите си от предходната седмица. По области, ценовият диапазон е от 3,80 лв./кг (Търговище) до 4,58 лв./кг (Бургас).

През месец август, средните цени на едро и на дребно на замразеното пилешко месо за страната остават стабилни. Средната цена на едро се запазва на нивото от юли – 3,75 лв./кг., а на дребно е с 0,01 лв./кг по-висока спрямо юли.

Лекото увеличение на цената на едро на прясно, охладено пилешко месо се отрази на средномесечната цена в магазинната мрежа, която отбеляза увеличение с 0,03 лв./кг спрямо тази, отчетена за юли.

Агнешко месо

През изтеклата седмица цените на агнешко месо в страната остават без съществена промяна.

По области, цените на едро на цяло агне се запазват в диапазона от 10 лв./кг до 14,33 лв./кг. Средната цена на едро на цяло агне за страната се повишава незначително (с 0,08%).

Цените на дребно на цяло агне се запазват на нивата от предходната седмица. В големите търговски вериги средната цена на цяло агне за страната остава 13,41 лв./кг.

Цената на едро на агнешкия бут, средно за страната остава без промяна - 13,25 лв./кг. За поредна седмица средната цена на едро на агнешката плешка се запазва на равнището от предходната - 12,63 лв./кг.

За едномесечния период на наблюдение (3 – 31 август 2011 г.), средно за страната се наблюдава незначително понижение на цените на едро на цяло агне (0,3%). В същото време в магазинната мрежа цените на дребно се увеличават (1,3%).

Водещи

Най-четени