Захарта, олиото и брашното са поскъпнали през юли 24.08 | 09:56

Захарта достига най-високата си цена от април насам. Яйцата пък са поевтинели

От Теодора Пенева

Наблюдават се различни тенденции в движението на цените* на шестте основни хранителни продукта на дребно през месец юли, сочи анализ на Econ.bg.

Захарта, олиото, брашното и пилешкото поскъпват, а яйцата и агнешкото поевтиняват.

След като през първите шест месеца от годината бялата кристална захар на дребно поевтиня с 16 стотинки за килограм, през юли цената ѝ смени посоката и през втория проучван период от месеца (11-18 юли) се повиши с 2 стотинки до 2,24 лева. През периода 18-15 юли тя отново се понижи – с 4 стотинки до 2,20 лева, но през последната изследвана седмица (25 юли – 1 август) продуктът поскъпна до търговска стойност от 2,26 лева за килограм. За последно тази цена беше отчетена през периода 18-25 април 2012 г. и представлява увеличение с 4 стотинки в рамките на юли. 

Няма изненада при рафинираното слънчогледово олио – в рамките на първото полугодие от 2012 г. цената му се вдигна със 7 стотинки за литър и през седмия месец от годината тя продължи да се покачва. Така в края на юли олиото отбеляза увеличение с 3 стотинки, достигайки търговска стойност от 3,04 лева за литър.

Брашното тип 500 също пое курс на поскъпване и в края на месеца достигна най-високата си стойност, измервана през 2012 г. – 1,06 лева за килограм. За месеца това представлява скок в размер на 2 стотинки за килограм.

Единствено цените на яйцата на дребно останаха стабилни в рамките на седмия месец от 2012 г. Яйцата размер M завършиха юли без промяна в цената си – на 26 стотинки за брой. Те поскъпнаха със стотинка до 27 стотинки единствено през седмицата 18-25 юли. Яйцата размер L струваха по 29 стотинки през три от четирите проучвани периода на месеца. В рамките на последния изследван интервал търговската им стойност се понижи с 1 стотинка до 28 стотинки за яйце. 

Разлика има в цените и на трите разфасовки на агнешкото. Повишение е отчетено при цената на цялото агне на дребно, след като тя спадна със 7 стотинки за килограм през първото шестмесечие от годината. Тази разфасовка на агнешкото месо завърши месец юли с увеличение в размер на 18 стотинки на цена от 13,40 лева. Агнешката плешка и агнешкият бут продължават да поевтиняват и през месец юли 2012 г. Те завършиха периода със спад съответно с 6 и с 1 стотинка на цени съответно 13,04 лева и 13,36 лева за килограм.

При пилешкото месо ценовите изменения на дребно са леки. Замразеното пиле отбеляза поскъпване със 7 стотинки за килограм през първото полугодие на 2012 г. В рамките на седмия месец от годината цената му спадна със стотинка до ниво от 4,42 лева за килограм. Охладеното пилешко е поскъпнало със стотинка до 5,01 лева за килограм през първата седмица от юли – 4-11 юли. На това ниво тя и завърши месеца.

* Цените са проследени на базата на седмичните анализи на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Средните за страната търговски стойности на продуктите са изчислени средноаритметично от цените им в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

Водещи

Най-четени