Зеленчукопроизводството става приоритет в земеделието 06.02 | 15:09

Акцент ще се постави и на животновъдството

От Десислава Маданска

Зеленчукопроизводството и животновъдството ще са приоритет за българското земеделие през новия програмен период. Това заяви земеделският министър Димитър Греков, който участва в среща на земеделските производители във Варна. Акцент през следващите години ще са още овощарството и преработвателната промишленост.

По думите на зам.-министър Явор Гечев се обсъжда вариант за въвеждане на диференциация на директните плащания за производителите. Идеята е най-големи суми да се дават за първите 500 декара, които отглеждат стопаните. Гечев посочи, че в този обем биха попаднали всички, които се занимават с отглеждане на зеленчуци или овошки.

Гечев посочи, че в новата програма са заложени мерки за стартиращ земеделски бизнес. Остават и възможностите за младите фермери.

Като нов елемент в програмата Гечев посочи възможността за стимулиране на колективни инвестиции, което ще улесни сдружаването на по-дребните производители, информира БТА. Подготвят се и изменения, които ще позволят и малките стопанства да продават продукцията си, ако отговарят на хигиенните изисквания.

Също така ще може пазарите в 15 от големите градове в страната да кандидатстват за изграждане на инсталации, които да позволят дребни производители да продават  стоката си директно на потребители.

Министърът изнесе данни, според които в момента в страната близо 327 000 души се прехранват със земеделие. По думите му трябва да се променят учебните програми и плановете на професионалните училища, тъй като секторът страда от липса на кадри.

Той бе категоричен, че министерството ще работи за изграждане на връзки между учебните заведения и бизнеса. Това ще позволи да се осигуряват стипендии за ученици и да се подобри материалната база на училищата.

Според председателя на земеделската асоциация Венцислав Върбанов трябва да се увеличи максималната сума, полагаща се за проекти в сектора. Той посочи, че ще има повече възможности за започване и стартиране на бизнеса, ако таванът бъде увеличен от 1,5 на 3 млн. евро.

Върбанов допълни, че наред с производството на зеленчуци и плодове приоритет трябва да станат и преработвателните предприятия, включително на зърно. Това е много по-изгодно от износа на зърно, тъй като в страната ще остава принадената стойност на продукцията, обясни Върбанов. 

Най-четени