Зеленчуците по борсите поскъпват 16.10 | 14:49

Оранжерийните краставици поскъпнаха с 20%, а доматите - с 14 на сто спрямо миналата седмица

От Деляна Петкова

През седмицата цените на едро на основните хранителни стоки се движат около нивата от предходния период, показа седмичният анализ на Държавната комисия по стокови борси и тържищата.

Промяната на цените на седмична база на захарта, брашното и олиото е ±1%, а ориза и варивата се търгуват около нивата от миналия период. Под 1% е и промяната на цените на млечните произведения и месните продукти, показа още анализът на експертите. 

Спрямо миналата седмица има и леки колебания на пазара за плодове и зеленчуци. Най-значително е изменението на цената на лимоните - цитрусовите плодове са с 4-5% по-евтини спрямо предишната седмица. Промяната в цените при търговията с банани, ябълки и грозде е в рамките на ±1-2%.

За разлика от плодовете обаче се наблюдава поскъпването на повечето зеленчуци. Най-осезаемо то е изразено при оранжерийните домати и краставици - съответно с около 14% и 20%. Ръстът на цените на останалите зеленчуци е в диапазона 2–6%.

Стойностите на Индекса на тържищните цени продължават да се движат нагоре, макар и плавно, и в края на периода индексът се стабилизира на ниво от 1.907 пункта. Покачването на стойностите на ИТЦ в края на тази седмица, спрямо предходната е 0.6%.

Водещи

Най-четени