Земеделците искат европейски пари за модернизиране 06.06 | 10:37

Фокусът се измества към производството на плодове и зеленчуци и биопроизводство

От Миглена Иванова

За два приема по мярка 121 – "Модернизиране на земеделските стопанства”, от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г. през 2011 г. настояват бенефициенти по програмата.

На семинар, на който беше отчетена информационната кампания за популяризиране на пет мерки от ПРСР, зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова изрази надежда дори в края на годината да бъде отворен още един прием, но при условие, че от Брюксел одобрят скоро шестата и седмата нотификации за прехвърляне на средства от по-непопулярните мерки към атрактивните.Една от тях е именно 121.

Към нея ще бъдат прехвърлени още 141,6 милиона евро със седмата нотификация на ПРСР, но стопаните ще могат да се възползват от средствата през следващата година.

Боянова припомни, че в шестата нотификация за изменение на програмата за селските райони, която чакаме да бъде одобрена всеки момент, България иска прехвърляне на 21 милиона евро от националните доплащания към директните плащания за модернизиране на земеделските стопанства.

Поискали сме още увеличаване размера на компенсаторните плащания по мерките 211, 212 и 214 (Агроекологични плащания, в които е и биопроизводството, пасторализмът и т. н.) и увеличаване на площите за подпомагане в необлагодетелстваните райони на над 100 ха.

Приоритетите

Приоритет тази година са животновъдните ферми от втора и трета категория и птицеферми, които имат да покриват стандарти, за да не бъдат закрити в края на годината, подчерта отново Светлана Боянова. През следващата година обаче, когато ще бъде осъществена и седмата нотификация на програмата, приоритетно средствата ще се насочат към животновъдните ферми и птицефермите, които вече са достигнали европейските хигиенни стандарти, към сектор "Плодове и зеленчуци”, биопроизводството и полупазарните стопанства.

Боянова обеща, че ще има достатъчно средства за модернизиране на земеделската техника по линия на мярка 121, но подчерта, че според независими оценки безполезната подкрепа по мярката е около 32%. Т. е. – без значение дали са щели да получат финансиране за модернизиране на земеделските стопанства, производители са заявили при проучвания, че са щели по друг начин да се сдобият с исканата от тях земеделска техника.

Други новости

Сред атрактивните мерки, за които искаме прехвърляне на средства, е 112 – "Създаване стопанства на млади фермери”. Към нея ще се прелеят 40 милиона евро, но този път ще има сериозна отсявка на кандидатите. Те трябва да защитят бизнес план и да гарантират, че ще продължат да се занимават със земеделие. Предимство отново ще имат бенефициенти, които искат да се занимават с биопроизводство, с овощарство, производство на зеленчуци.

По линия на мярката за модернизиране на фермите пък ще се подкрепя внедряването на иновации. Условието обаче е фермерите да си сътрудничат с науката и да въведат иновативен продукт, съвместно с научна институция като кобенефициент. Светлана Боянова обясни още, че в момента се разработва мярка 125 – "Реконструкция и рехабилитация на хидромелиоративна инфраструктура”. Мярката вероятно ще бъде включена в програмата през следващата година, като плащания по нея ще могат да се правят до 2015 г.

Интересите на бенефициентите

За да популяризира пет от мерките по ПРСР и да вдигне границата на усвояемостта на средствата, от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) организираха мащабна информационна кампания в 28-те областни центрове. Данните сочат, че те са посетени от 2 327 души, средно – по 83-ма за всяка една област.

Най-голям интерес към семинарите е регистриран в Пловдив, Търговище, Кърджали, Хасково, Видин, Бургас. Най-малък е бил той в Стара Загора, Силистра, Ботевград, Монтана.

Земеделските производители са били най-силно заинтересовани от мерките 121 – "Модернизиране на земеделските стопанства”, и 214 – "Агроекологични плащания”. Интерес е привлякла и мярка 213 – "Плащания по Натура 2000”, но експерти от Държавен фонд "Земеделие” заявиха, че все още не могат да предоставят точни данни за подадените заявления за компенсаторно плащане по мярката.

73% от участниците в семинарите обаче не са посочили конкретни теми, които ги вълнуват най-силно. 12% са заявили, че се интересуват от биоземеделие, а 5% са поискали специализирана страница за онлайн консултации.

Проблеми

Сериозен проблем остават забавените, неразгледани проекти по програмата за селските райони. За 2009 г. са останали 281 заявления на стойност 181 милиона евро, а за 2010 г. – 1 508 заявления на стойност 1,314 милиарда евро. Най-много са нерагледаните проекти по общинските мерки.

Красимир Капуров, експерт от фонда, дирекция "Договориране”, поясни, че от 2009 г. са останали 14 проекта за модернизиране на стопанства, за които обаче са установени опити за измами. За някои от тях са подадени сигнали в прокуратурата. За 2010 г. "висящите” проекти са 49, като 24 от тях са одобрени, но заради нормативни изменения е необходимо бенефициентите да предоставят някои допълнителни документи преди да се пристъпи към подписването на договор, поясни Капуров.

По мярка 312 – общинската мярка, по която има най-много неразгледани проектни предложения, забавянето идва от ограничения бюджет, заради който е въведена предварителна селекция и класация на проектите, допълни Капуров. Едва след това се преминава към разпределение на проектите за разглеждане.

Водещи

Най-четени