Зимата може да не е люта – парното няма да поскъпва 24.09 | 13:38

Цената на природния газ няма да претърпи значителна промяна

От Христина Рафаилова

Предстоящата зима може и да не бъде много люта. Парното и топлата вода през следващото тримесечие няма да поскъпват. Това стана ясно от думите на шефа на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анджела Тонева. Тя информира, че от 1 октомври не се очаква значителна промяна в цената на природния газ. Това означава, че няма да се бъркаме повече за топло. 

Енергийният регулатор ще приеме предложението на "Булгаргаз" цената на синьото гориво през последните 3 месеца на годината да бъде 630 лева без ДДС за 1000 кубични метра. 

Шефът на обществения доставчик Димитър Гогов коментира, че не се забелязва тенденция за увеличение на газа и в началото на следващата година. 

Държавната комисия ще излезе с окончателно решение за цената на синьото гориво от 1 октомври на 27 септември. 

Задълженията на топлофикациите към "Булгаргаз" към момента са около 125 млн. лева. Столичното дружество дължи на обществения доставчик около 56 млн. лева, като през летните месеци дългът на топлинното дружество на столичани не се е променил, информира Гогов.

Шефът на "Булгаргаз" заплаши, че ако топлофикациите не откликнат на призива за разплащане, компанията му ще прибегне към съдебно разрешаване на проблема. 

"Всички тези задължения затрудняват нашата дейност, тъй като предстои да излязат фактури от "Газпром" за предстоящия зимен период, които ще бъдат по-високи предвид увеличаването на обема на закупувания газ", обясни Гогов.

Повече за цената на газа и парното четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени