Златанова: Няма връзка между „Южен поток“ и спрените евросредства 05.06 | 17:38

Очаква се скоро плащанията по ОП "Околна среда" да бъдат възстановени

От Мина Стойчева

Министърът на правосъдието Зинаида Златанова потвърди, че за нея няма връзка между проекта "Южен поток" и замразяването на плащанията по оперативни програми. "Политизирането и на двата въпроса няма да ни доведе до нищо добро. В случая с "Южен поток” въпросите са юридически – в юридически план ще бъдат и отговорите на българската държава до Комисията. В случая със еврофондовете въпросът е технически – как работи системата за управление и контрол", каза тя в интервю за БНР.

По нейните думи реално има грешки по процедурите, свързани с оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда", които са довели до преустановяване на евросредствата. Вицепремиерът посочи като такива пропуските в контрола от страна на управляващите органи между 2010 и 2013 г., както и грешки в провеждани от бенефициенти обществени поръчки. Тя допълни, че кабинетът готви цялостна стратегия в рамките на 7-годишен период, която да отстрани предпоставките за подобни грешки по обществените поръчки у нас.

"Грешките в оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда" са допуснати в минал период, при предишно правителство. Аз обаче не съм привърженик на тезите "на кой ги спират” и "на кой ги пускат” европейските фондове", каза Зинаида Златанова. Според нея последствията от подобни пропуски са за сметка на цяла България и няма смисъл от прехвърляне на отговорността за тях между управляващи и опозиция.

Правосъдният министър подчерта, че в последните препоръки на Европейската комисия за България липсват тези за ускорено усвояване на еврофондовете. Според нея това е безспорно доказателство за резултатът от усилията на кабинета в областта. Златанова коментира, че стойността на преминалите през нейното министерство европейски средства за една година се равняват на техният общ размер за последните 5 години.

Вицепремиерът коментира, че в случай на нови одитните доклади по възлагането на обществени поръчки, е необходимо ревизиране на цялостната система и предприемане на действия за ликвидирането на слабите места в нея. Също така тя успокои, че фалит на общините заради замразените плащания няма да има. По нейните думи вече има изпратено съобщение до Европейската комисия, в което са посочени всички взети мерки по оперативна програма "Околна среда" и се очаква съвсем скоро плащанията да бъдат възстановени.

Водещи

Най-четени