Знакова сделка в киноиндустрията 11.11 | 14:37

Холивуд и Боливуд подписаха споразумение за засилване на продукцията, разпространението и търговските връзки

От Нели Минчева

Двете водещи киноиндустрии в света подписаха споразумение за засилване на продукцията, разпространението и търговските връзки, съобщава BBC. Договорките между Холивуд и Боливуд, които правят по-голямата част от успешно продаваното кино в света, предвиждат още съвместни продукции и насърчаване на индийските кинодейци да снимат в Щатите.

По-рано тази година двете индустрии си стиснаха ръцете и за друго партньорство – срещу пиратството на филми.

„Индия винаги е била интересна за Холивуд, а това споразумение ни сближава и цели да споделяме идеите си и добрите си практики не само в регионалното кино, а и в международното”, се казва в изявление на Американската филмова асоциация.

Индийският продуцент Боби Беди пък споделя, че неговите сънародници нямат търпение да снимат в Лос Анджелис. А от кметството на града за заявили, че само през миналата година на територията на Ел Ей са снимани седем боливудски филма, като очакванията са догодина техният брой да се увеличи.

През последните няколко години студиа и продуцентски къщи от двете индустрии са си партнирали в множество съвместни компании и общо продукции. Холивудското студио Dreamworks, чийто съосновател е Стивън Спилбърг, създаде през 2008 г. съвместна компания с Reliance ADA Group – един от големите играчи в Боливуд, припомня BBC.

Водещи

Най-четени