И АСЕП с позиция за покачването цената на тока 06.12 | 13:52

Докато редлагането на енергия на БНЕБ е концентрирано в три търговски дружества от една холдингова структура, е невъзможно да има борсова цена, пишате те до премиера Борисов

От iNews

Aсоциация свободен енергиен пазар /АСЕП/ изпрати позиция до премиера Бойко Борисов относно ръста в цените на електроенергия за свободния пазар през второто полугодие на 2018 г.

В позицията, изпратена и до медиите, се посочва, че докато предлагането на енергия на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ ЕАД е концентрирано в три търговски дружества (НЕК ЕАД, АЕЦ Козлодуй ЕАД и ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД), които са част от една и съща холдингова структура, е невъзможно да се постигане реална конкурентна среда и борсова цена, определена единствено от пазарни принципи. Асоциацията смята, че липсва регулаторен контрол върху правилата и решенията на БНЕБ ЕАД, както и външен клиъринг по сетълмент цени.

Според АСЕП нямало информация относно предприетите от Комисията за енергийно и водно регулиране действия по прилагане на Регламент 1227/2011 (REMIT). Освен това имало и намалено търгуване на дългосрочни продукти за 2019 г, чийто обем е крайно недостатъчен за осигуряване на базовото потребление и да дадат относителна стабилност на пазарните участници в лицето на търговци на електроенергия и индустриални потребители.

От асоциацията считат, че липсата на разнообразни възможности за хеджиране и покупка на електроенергия за свободния пазар ще продължи и в първите месеци на 2019 г.

Оттам добавят, че за да могат търговците да изпълняват договорите си за доставка към клиенти и да се снабдят с необходимата енергия при това ограничено ниво на предлагане, ще има презастраховка от тяхна страна, която ще се изрази в по-високи максимални цени при подаване на оферти към БНЕБ ЕАД, което допълнително ще води до изкривяване на кривата на търсене и предлагане и ще рефлектира в още по-голямо увеличение на клиринговата цена на "Ден-напред".

Водещи

Най-четени